Açıkçası bu konunun psikolojiye girdiğinden emin değilim fakat başka konulara uymadığını düşündüm. Kendi yazdığımız yazılar her ne kadar okunaksız da olsa biraz zorlamadan sonra okuyabiliyoruz, başkası bizim yazımızı neden okuyamıyor; bunun sebebi nedir? Geçmişten gelen akılda kalma olabilir mi, başka bir şey mi var?
Grafoloji; El yazısını yazarın el yazısından karakterini inceleyen bir bilim dalı. Psikologların bu teorisine göre, el yazısı insanın şahsiyeti hakkında bilgi vermektedir. Bu teori her şahsın belirli bir şahsiyet ve davranışlarında devamlılık göstereceğini kabul etmektedir. Ayrıca el yazısının zaman ile değiştiği doğrudur. Hastalık, ruhî gerginlik gibi hallerde de el yazısı değişmektedir.
Bence bu konu psikoloji alanına giriyor.
Fikrimi yöneltecek olursam bence sembollerle alakalı zaman geçtikçe alışılıyor beyin bunu algılıyor diye düşünüyorum doktorun yazsını biz anlayamazken asistanı veya eczacı bunu anlayabiliyor. Asistanı bu sembollere alıştığı için beynin bunu öğrendiğini düşünüyorum. Veya öğretmenler öğrencilerinin yazılarını ilk zamanlar okuyamazken daha sonra okuyorlar. Beynimizin sembolleri algılayarak öğrenmesine bağladım. Kendimiz de yazmayı öğrenirken sürekli harfleri tekrarlıyoruz belki yüzlerce kez yazıyoruz ve beynimiz bunu öğreniyor.
Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığımı belirterek sadece fikir sunmak istiyorum. Her insanın deneyimleri farklıdır ve durumlar farklı algılanır. Bu da farklı zihinsel şemaların oluşmasına yol açar. Yazdığınız yazı sizin tarafınızdan üretilir ve bunun şeması zihninize kazınır. Özel bir yazıya sahip olmak ve bunu okumak yazan kişi için çok normaldir çünkü üretim kendisine aittir ve nasıl ifade edildiği kendisi için gayet anlamlıdır. Farklı zihinsel şemalara sahip birey bunu anlamlandıramayabilir. Tam olarak aradığınız cevabı barındırmayabilir fakat Gestalt İlkelerini araştırmanızı tavsiye edebilirim.