Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 24 Haziran 2021
11

Kendi dış görünüşümüzü genellikle beğenme eğilimindeyken, neden kendi sesimizi beğenmeme eğilimindeyiz?

Genellemek elbette doğru olmaz, kendi sesini beğenenler de olabilir, kendi dış görünüşünü beğenmeyenler de olabilir, ya da her ikisi de ya da başka bir şey. Ama çoğu insanın kendi sesini beğenmediğini görüyorum genellikle (özellikle ses kayıtlarında.). Dış görünüşümüzü ise aynada bazen çok beğenebiliyoruz ama kamerada beğenmeyebiliyoruz.
2,132 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı 24 Haziran 2021

Merhabalar

Beynimiz, simetri kavramına oldukça hassastır. Ayna, benzersiz simetrisiyle yansıttığı görüntüde kendi görünüşümüzün tersini yansıtır. Mesela sağ gözünüz sol tarafta gözükür. Dolayısıyla aynaya baktıça yüzümüzdeki asitmerik durumlar gittikçe gözünüzde normalleşmeye başlar. Ancak kamera açılarında (ve özellikle ayna özelliği kullanılmıyor ise) görüntü yansımanızı tam yansıtmıyor olabilir ve bu durumda yüzünüzdeki asimetri aynadan farklı olarak gözünüze daha çok batar. Elbetteki sonucunda görüntüyü de kanıksayacak ve asitmetrinin belirginliği dolayısıyla görüntü hoşunuza gitmeyecektir. Sadece ayna efekti de değil ışık, açı ve başka çeşitli ortam şartları da görüntüyü etkiler bu durumlarda da asimetri belli olacaktır.

Sesinizde de benzer durum geçerlidir. Ses kayıt cihazları sesinizin kusursuz bir kaydını yapamaz. Gün içerisinde konuşurken sık sık kendi sesinize marus kalırsınız. Bu duruma beyniniz öylesine alışırki ses kaydındaki küçük pürüzler bile anlaşılmaya başlar. Çevredeki seslerin mesela varsa yankılanmanın etkisiyle sesiniz kulağınıza oldukça yabancı gelir ve kendi sesinize benzetemeyip rahatsız olursunuz.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak aynada marus kaldığınız görüntü ve normal zamandaki sesiniz beyninizde o kadar normalleşir ki mükemmel olmayan cihazlarımızdaki çok küçük pürüzleri bile ayırt edebilir duruma gelirsiniz. Bu kavrama Marus Kalma Etkisi denir ve Evrim Ağacının web sitesinde de bu yazıya buradan veya aşağıdaki kaynaktan da ulaşabilirsiniz. Aslında kötü gözükmüyorsunuz veya sesiniz kötü değil sadece herkes gibi hassas bir beyniniz var o kadar.

657 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Maruz Kalma Etkisi. (24 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 24 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alper Bizer
Öğrenciyim Gaziantep'te yaşıyorum 27 Haziran 2021

Bence insanın sesini beğenmemesinin sebebi şunlardır:

insanın gözü her zaman yukarılarda olmasıdır. Kendisinden iyi seslere bakar ve sesini beğenmez.

Bir de insan kendisini beğenmeme eğiliminde olduğunu düşünüyorum. Bu sebeblerden dolayı insan kendi sesini beğenmez. (Başka sebebleride olabilir tabi)

Tüm Reklamları Kapat

139 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close