Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Merve Çelik
Üye 8 saat önce 2 Cevap
5

Ödüllü Soru Kedim Aşılardan Sonra Aniden Saldırganlaştı, Sebebi Ne Olabilir?

5 yaşında, kısır dişi ve bugüne dek son derece sakin olan kedim, 25.02.2025’te veteriner sonrası tamamen değişti. O gün Clormoxy LA, Daytiril, Histavet ve Vetacart enjeksiyonları yapıldı, kan tahlili ve röntgen çekildi. Gitme sebebi mantar başlangıcıydı. Eve döndüğümüzde kedim aşırı saldırgan, huzursuz, bağıran ve göz tepkileri değişmiş bir haldeydi. O günden beri ani ve sebepsiz saldırgan davranışlar gösteriyor. Sürekli saldırgan halde. Mantar enfeksiyonu için sadece krem kullanabildim çünkü başka müdahaleye izin vermiyor. Bağışıklığını destekleyici mama ve takviyeler veriyorum, zaman zaman sakinleşiyor ama sorun devam ediyor. 7 veterinerle görüştüm, kimisi stres dedi, kimisi enjeksiyon yan etkisi olabilir dedi, bazıları da fikri olmadığını söyledi. Nörolojik bir bozukluk, yanlış tedavi ya da ilaç/aşı yan etkisi olabilir mi? Benzer bir durum yaşayan, veteriner nörolog ya da fikir verebilecek biri varsa lütfen acil desteğinizi rica ediyorum.
Kedim Aşılardan Sonra Aniden Saldırganlaştı, Sebebi Ne Olabilir?
Kedim Aşılardan Sonra Aniden Saldırganlaştı, Sebebi Ne Olabilir?
Cevap Ver 30K UP
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ege Can Tokluoğlu
Fizyolog Veteriner Hekim 3 saat önce

Selam, kedini hangi şikayetle kliniğe götürmüştün? Mantar başlangıcı yazmışsın ancak mantar için antibiyotik kullanmak pek doğru bir yaklaşım değildir. Daha detaylı bir şekilde yazarsan yardımcı olabilirim. Kullanılan vetacort isimli kortizon ilacının onlarca yan etkisi mevcut ayrıca yapılan clamoxyl iğnesi de ağrı yapabilen bir iğne. Kediler ağrıya karşı çok duyarlılardır ve ona karşı geliştirdiği ağrı reaksiyonu bunlara sebep olabilir. Dediğim gibi daha detaylı neler yaşadığını anlatırsan yardımcı olabilirim, tüm canlılarda her davranışın bir temeli ve mekaniği vardır, o yüzden tam olarak neler olduğunu öğrenmek sonuca daha çok yaklaştırır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Adnan Berk
Adnan Berk
68K UP
Bilim Meraklısı 1 saat önce

Merhaba, anlattığınız durum gerçekten çok üzücü ve bir hayvan dostu ve veteriner hekim olarak yaşadığınız kaygıyı tüm kalbimle anlıyorum. Kedinizin davranışlarındaki bu ani ve dramatik değişiklik oldukça dikkat çekici. Gözlemlediğiniz semptomlar "ani saldırganlık, huzursuzluk, sesli tepkiler ve gözlerdeki değişiklikler" birlikte değerlendirildiğinde, birkaç olası neden akla geliyor. Hepsi üzerine birlikte düşünelim.

Öncelikle şunu belirtmeliyim: veteriner hekimlikte, özellikle davranışsal ve nörolojik değişikliklerin altında yatan nedenleri net olarak ayırt etmek bazen çok zor olabiliyor. Her canlı birey farklı tepkiler verebilir, ama yine de bazı olasılıkları birlikte değerlendirebiliriz:

İlaçlara bağlı yan etkiler bir olasılık. Özellikle Clormoxy LA gibi uzun etkili antibiyotikler, nadir de olsa merkezi sinir sistemi üzerinde etkiler yapabilir. Her ne kadar literatürde çok sık geçmese de, bazı hayvanlar bu tür ilaçlara nörolojik ya da davranışsal reaksiyonlar gösterebiliyor. Ayrıca Histavet gibi antihistaminikler ve kortizon türevleri, bazı kedilerde hiperaktivite, ajitasyon gibi semptomlara yol açabiliyor. Bu durum genellikle geçici olur ama bazı bireylerde kalıcı davranış bozukluklarını tetikleyebiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Veteriner kliniğinde yaşadığı stresin "özellikle kan tahlili, röntgen ve çoklu enjeksiyonlar bir aradaysa" post-travmatik bir tepki yaratması da mümkün. Kedilerde travmatik deneyimler bazen kalıcı davranış değişikliklerine neden olabilir. Bu, "kedi PTSD"si gibi adlandırılabilir halk arasında ama aslında nöropsikolojik bir adaptasyon sorunudur. Korkuya bağlı saldırganlıkla başlayıp sonrasında kronikleşebilir.

Nörolojik bir neden ihtimalini de dışlamak mümkün değil. Göz bebeklerinde belirgin değişiklik, ani saldırganlık ve tetikleyici olmadan gelen ani davranışlar, örneğin temporal lob tutulumu olan epilepsi ya da ensefalit gibi durumları düşündürebilir. Özellikle viral kökenli ensefalitlerde, ilk semptom davranış değişimi olabilir. Klinik belirtiler hafif olabilir ama davranış bozukluğu belirgin olur.

Bunların dışında, iğne yapılırken ya da sabitlenirken omurga ya da sinirsel yapılar üzerinde bir baskı oluşmuş olabilir mi diye de düşünmeden edemiyor insan. Her şey çok hızlı gelişmiş çünkü.

Sizin mantar tedavisi için sadece topikal krem uygulayabilmeniz de önemli bir gösterge. Kediniz artık bedenine temas edilmesine dahi tahammül edemiyor anladığım kadarıyla. Bu da bize şunu düşündürür: ya hâlâ ağrı çekiyor ve bu fiziksel bir soruna işaret ediyor, ya da yaşadığı bir olayla bu temas arasında bir koşullanma oluştu.

Tüm Reklamları Kapat

Bu durumda bir veteriner nörolog tarafından muayene edilmesi çok değerli olur. MR ya da ileri nörolojik görüntülemeler gerekebilir. Eğer bu mümkün değilse, davranışsal bir uzman (veteriner etolog) desteği de alınabilir. Ayrıca, ev ortamında güven hissini yeniden inşa edecek feromon destekleri (Feliway gibi) ve düşük doz davranış düzenleyici ilaçlar da geçici süreyle işe yarayabilir, ama elbette veteriner kontrolünde.

İnan bana, bu durumu tersine çevirmek mümkün olabilir. Zaman, sabır ve doğru yaklaşımla. Lütfen kendinizi suçlamayın, bu sizin hatanız değil. Elinizden geleni yapmışsınız ve yapmaya devam ediyorsunuz. Umarım en kısa sürede hem fiziksel hem ruhsal olarak iyileşme başlar.

(Bu soruyu bir veteriner hekim (profesör) arkadaşıma yönelttim, kendisi de aşağıdaki yanıtı iletti. Belki benzer durumda olanlara da fikir verebilir diye burada paylaşmak istedim. Umarım birilerine faydası olur.)

Ayrıca Landsberg, G.M., Hunthausen, W.L., & Ackerman, L.J. (2013). Behavior Problems of the Dog and Cat, Elsevier Health Sciences. Özellikle kedilerde stres, ilaç yan etkileri ve travma sonrası davranış değişiklikleri üzerine bölümleri oldukça açıklayıcıdır.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close