Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Kulaoğlu
Üye
3

Kediler neden üzerine gelen araçtan kaçmazlar?

Bir kediyi sevmek isterseniz büyük ihtimalle kaçacaktır. Fakat üzerine hızlı bir şekilde araç gelirken öyle dona kalıyorlar. Şok etkisi olduğunu düşünüyorum. Evrim neden bu özelliği elemedi, eleyecek mi? Bu özelliğin avantajı nedir?
541 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Göksu
Otodidakt

Kediler karşıdan gelen bir araç karşısında donup kalabilirler çünkü evrimsel olarak arabaları bir tehdit olarak algılayacak şekilde adapte olmamışlardır. Kediler kentsel ortamlara özgü değildir ve hızlı hareket eden araçlara tepki verecek şekilde evrimleşmemiştir. Ayrıca, karşıdan gelen bir arabanın sesi bir kedi için hemen tehlike olarak algılanmayabilir.

Ayrıca, donma davranışı, kediler de dahil olmak üzere birçok hayvanda algılanan tehlikeye karşı yaygın bir tepkidir. Bir hayvan bir tehdit algıladığında, özellikle kendisinden çok daha büyük cüsseli bir avcı tarafından tespit edilmekten kaçınmanın bir yolu olarak donmayı seçebilir. Bu içgüdüsel davranış, kedilerin karşıdan gelen bir araç karşısında neden donup kaldıklarını açıklayabilir.

Zaman içinde kedilerin araçları bir tehdit olarak algılayacak ve buna göre tepki verecek şekilde evrimleşmesi mümkündür. Ancak, evrim yavaş bir süreçtir ve bu tür değişikliklerin gerçekleşmesi birçok nesil alabilir. Otomobillerin yaygın kullanılmaya başlanmasının üzerinden 100 yıl bile geçmedi. 6-7 kedi nesli sadece arabaları gördü. Bu, evrim açısından anlamlı bir süre değil. Böyle bir adaptasyon için belki yüzlerce nesil gerekecek.

Tüm Reklamları Kapat

Bu özelliğin avantajı açısından bir şey söylemek zordur. Donma davranışı kedilerin avcılar tarafından tespit edilmekten kaçınmasına yardımcı olabilir, ancak karşıdan gelen araçlar bağlamında herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadığı belirsizdir. Bu davranışın, kedilerin genel olarak algılanan tehditlere yanıt vermek üzere evrimleşme biçiminin bir yan ürünü olması mümkündür.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yunus Bilece
Yunus Bilece
32K UP
Öğrenci

Aynı anda çok fazla duyusu alarm veriyor ve beyni aşırı yükleniyor. Gürültü, ışık, görüntü özellikle görüntü e zaten orada kaç veya savaş mekanizmasının sonucu olarak kanda dolaşan adrenalin filen hormanlar da var amigdala vermiş coşkuyu tüm bunlar kediyi öyle bir strese sokuyor ki beyni artık bununla başa çıkamıyor ve kendini kapatıyor. İnsanlarda da aynısı olabilir. Bu kendini kapatma beynin geliştirdiği bir karşı koyma mekanizması evrimsel olarak balataları sıyırmamaya yarıyor, ama arabanın karşısında durduğunda devreye girmesini isteyeceğin bir şey değil tabi ama bundan daha beteri bile olabilir duyular öyle bir karışır ki belki kapatmak yerine beyin kendini açık tutar ve kedi yanlış yöne doğru gittiğini anlamadan arabanın altına üzerine bile gidebilir hatta belki tekerin üzerine gider kurtulabileceği yerde bile kurtulamaz. Söz gümüşse sükut altındır mekanizması diyelim biz buna. Duyuların birbirine karışması sinstat videosu vardı evrim ağacının onu izlersen oradaki gibi birbirine karıştırabiliyor beyin duyuları sinestat olmasan bile karıştırabilirsin böyle bir stress ve kaos durumunda duyularını.

Burada bahsettiğim kedi şehir kedisi arabanının ona ne yapacağını da biliyor kaçması gerektiğini de ama öküzün trene baktığı gibi durup bakıyor.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close