Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Kediler neden sıvı gibidir?

Genel olarak internette görülen fotoğraflda herhangi bir kabın içerisine girdiklerinde tam olarak o kabın şeklini almış gibi duruyorlar. Bir kedi sahibi olarak kedimin bazen birkaç yere girdiğini fakat girdiği yerlerin boyutuna oranla daha küçük olduğunu gördüm. Bu durum sadece kedilere özgü bir kabiliyet mi, bunun sebebi nedir?
286 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berkay Aktepe
Berkay Aktepe
1,080 UP
Öğrenci

Öncelikle belirtmeliyim ki bu konu üzerine Çağrı abinin yazmış olduğu bir haber zaten mevcut. Kaynak kısmına ilgili içeriğin adresini ekleyeceğim. Bu sayede konuyla ilgili daha fazla bilgiye ve kaynaklara erişebilirsin.

Yine de kısaca özet geçmek gerekirse kedilerin katı veya sıvı olup olmadığı aslında bir internet geyiği, bilimum forumlarda halihazırda yıllarca tartışılmış bir konu, dolayısıyla yalnız değilsin. Hatta Marc-Antoine Fardin adlı bir fizikçi işi bir adım öteye götürmüş, bu konu hakkında bilimsel bir makale hazırlamış ve kedilerin hallerinin duruma göre katı veya sıvı olarak değişkenlik gösterebileceği sonucuna ulaşmış.

Tüm Reklamları Kapat

Soruna gelecek olursak eğer, çok çok kısa bir şekilde açıklayacak olursam; bir maddenin halini belirleyebilmemiz için iki şeye ihtiyacımız var: Durağanlaşma süresi ve deneysel süre. Bu iki sonucu birbirine böldüğümüzde ortaya çıkan sonuca Deborah sayısı diyoruz. Eğer Deborah sayısı 1'den küçükse söz konusu madde akışkan/elastik, 1'den büyükse katı/viskoz bir halde bulunuyor demektir.

Kediler -takdir edersin ki- varoluşları ve kişilikleri gereği son derece hiperaktif canlılar. Dolayısıyla bu bahsettiğim Deborah sayısı kedilerde sık sık değişkenlik gösterebiliyor. İşte bu nedenle kedilerin hali duruma göre değişebiliyor.

Fardin daha sonra bu çalışmasıyla 2017 IG Nobel Ödülü'nün de sahibi olmuş. Kendisi ayrıca ödülü aldıktan sonra konuyla ilgili özet niteliğinde ek bir blog yazısı daha yazmış ve neden böylesine absürt bir konuyu kendisine hedef belirlediği sorusuna da yanıt vermiş. İlgili içeriği kaynak kısmına ekledim.

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. 2017 Nobel Ig Ödülü, Kedilerin Sıvı Olduğunu İspatlamaya Çalışan Araştırmaya Verildi!. (24 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Marc-Antoine Fardin. Answering The Question That Won Me The Ig Nobel Prize: Are Cats Liquid?. (11 Kasım 2017). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2021. Alındığı Yer: PBS News Hour | Arşiv Bağlantısı
  3. Sibel Çağlar. Neden Kediler Olması Gerektiği Gibi Katı Değil De Sıvıdır?. (23 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 18 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Matematiksel | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close