Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Karanlığın hızının ,ışığın hızını aşabilmesi olası mıdır?

Karanlığın hızı ile ışığın hızı arasındaki ilişki
1,018 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anıl Kocabaldır
Fizikçi

Karanlık ışıktan daha hızlı değildir! Evrendeki en hızlı şey ışık hızıdır. Ve Einstein'ın İzafiyet Kuramı da bunu söylemektedir. Aslında karanlık denilen şey bir "madde" değildir. Biz fizikçiler aslında ışığın yokluğuna "karanlık" deriz.

Karanlığın ışık hızından daha hızlı olmadığını göstermek adına bir düşünce deneyi yapalım. Bildiğmiz üzere yıldızımız olan Güneş'ten gelen ışınlar yaklaşık 8 dakika sonra bize ulaşır. Aslında biz Güneş'e baktığımızda 8 dakika öncesini görürüz, o andaki Güneş'i değil! Çünkü ışık hızı sınırlıdır ve saniyede yaklaşık 300.000 km dir.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi can alıcı soru şu: Eğer Güneş'imiz bir anda patlayıp yok olsa, artık ışık kaynağı da olamayacağından, Güneş Sistemi'miz aniden mi kararır? Yoksa 8 dakika sonra mı?

Cevap 8 dakika sonra. Çünkü Güneş patlamadan hemen önce üretilen ışık ışınlarının bize ulaşması 8 dakika sürer. Yani 8 dakika gecikmeli gelir. Dolayısıyla Güneş patlasa bizim bundan 8 dakika sonra haberimiz olacaktı.

Tüm Reklamları Kapat

Yukarıda ay ve parmak örneği, oklid uzayında geçerli olup, üçgen benzerliği kullanılmıştır. Yukarıdaki örnek doğru bir örnek olup ama yanlış yorumlanıp karanığın ışıktan daha hızlı olduğu gibi yanlış bir sonuca varılmıştır.

Ya da başka bir örnek, optik dersinde anlatılan bir örnek olup, eğer karanlık ışıktan hızlı olsaydı, cismin gölgesi, daha henüz ışığın cisme ulaşmamasından önce ortaya çıkmalıydı. Ama gerçekte böyle olmaz. Önce cisme ışık ışınları çarpar ardından cismin gölgesi oluşur.

264 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close