Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Umay Penbe
Umay Penbe
46K UP
Üye
5

Karadelikler sayesinde hızlanabilir miyiz?

Hocam ışıktan hızlı bir şey olamaz ve ışık bile karadeliklerden kaçamaz diyoruz peki bazı süperkütleli karadelikler bazen bir patlama ile ışık veya madde püskürtüyor bu mantıkta ilerlersek bu püsküren maddeler ışık hızını aşıyor olabilir mi? Ve karadelikleri ışık hızını aşmak için kullanabilir miyiz?
648 görüntülenme
Karadelikler sayesinde hızlanabilir miyiz?
Karadelikler sayesinde hızlanabilir miyiz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Yakup Doğan
Fen Öğretmenliği 2. Sınıf Terk

Bu konunun daha önce cevabı evrim ağacı youtube kanalında verildi diye hatırlıyorum.

Burada değinmemiz gereken konulardan biri Voyager uzay sondaları hızlanabilmek için yörüngeye çıkıp oradan hızını yükseltip 90 derecelik açı ile görüntülemek istenilen uzay boşluğuna doğru daha ivmeli hız kazandırıldı. Bu hız tabii ki ışık hızına yaklaşamaz ama mantıken bakıldığında bahsettiğin gibi uzayda hızlanmayı, yavaşlamayı kullanabiliyoruz.

Asıl sorunuzun cevabına gelecek olursak ışık hızındaki bir arabada ışıkları açarsak n'olur gibi bir soru vardı.

Tüm Reklamları Kapat

Işık hızına + ışık hızı eklenmiş olursa ışık hızını geçemez bunun vektörel formül ile değil, Einstein'ın ışık hızlarının toplanması formulü olarak da bilinen "Relativistic Velocity Addition Formula" ile cevap verilmelidir.

Bu formüle göre ışık hızları toplandığında %99,6 gibi bir değere yaklaşır ama geçemez.

https://phys.libretexts.org/Bookshelves/College_Physics/College_Physics_1e_(OpenStax)/28%3A_Special_Relativity/28.04%3A_Relativistic_Addition_of_Velocities

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet İkizceli
Bilim Meraklısı

Einstein'ın özel görelilik teorisine göre, ışık hızını aşmak mümkün değildir. Ancak karadelikler ve çevresindeki olaylar genel görelilik çerçevesinde incelendiğinde, bazı ilginç durumlar ortaya çıkabilir.

Çevresindeki madde, karadelikle etkileşime girdiğinde hızlanabilir ve bu madde yüksek hızlara ulaşabilir. Özellikle kara deliğin çevresindeki akkretion diskleri veya jetler, bu tür hızlara ulaşabilen yoğun madde akışlarını içerebilir. Bu hızlanma yöntemini uzaya gönderdiğimiz uzay araçlarında ise zaten kullanıyoruz. Güneş sistemindeki diğer gezegenlerin yakınlarından geçirerek ivme kazanmasını sağlıyoruz.

Ancak, bu durumlar maddeyi taşıyan ortamın hızlandığı, ancak madde içindeki bilgi veya enerjinin ışık hızını aştığı anlamına gelmez. Bu, genel görelilik kurallarına göre hala ışık hızını geçemeyeceğimiz anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

Şu anda bilinen fizik kanunları çerçevesinde, karadeliklerin ışık hızını aşmak için bir araç olarak kullanılması mümkün değildir. Ancak bilimde her zaman yeni keşifler ve anlayışların ortaya çıkma potansiyeli bulunmaktadır.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hikmet Saygın
Hikmet Saygın
2,929 UP
Yazılım mühendisi, bilim aşığı

Teorik olarak karadelik uzayı fazla büktüğü için bu olayı uzaktan izleyen birisi bu hareketin ışık hızından hızlı olduğunu düşünebilirdi. Fakat bu durum tamamen özel görelilik yasasıyla açıklanabilir . Karadelikler uzay zamanı fazla eğdiği için ışık hızından hızlı gidildiği izlenimi yaratabilir fakat ışık hızından daha hızlı hareket ediyor gibi gözüken şey nesne değil 4. boyuttaki uzay zaman dokusudur. Yani basit bir analoji yapacak olursak bir arabamız var maksimum 100km ile gidebiliyor. Fakat bir yerde toprak kayması oldu ve üzerinde bulunduğu toprak aşağı doğru 300 km ile gidiyor. Bu durum aracın maksimum hızını değiştirmez. Ama dışarıdan izleyen birisi o aracın 400 km hızla gittiğini düşünebilir. Ama aracın maksimum hızı değişmemiştir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close