Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Karadelikler hakkında bir hipotezi olan var mı?

171 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf Hacıoğlu
Daha önce konuyla alakalı araştırma yaptım.

Burada önemli olan teoriden kastınızın ne olduğu. Karadeliklerin oluşum aşamalarını halihazırda anlayabiliyoruz ve etkilerini de kısmen hesaplayabiliyoruz. Ancak içindeki "tekillikte" ne olduğunu, orada işlerin nasıl yürüdüğünü bilmiyoruz.

Eğer teori derken ikinci bahsettiğim konuyu soruyorsanız, bununla ilgili çeşitli bilim insanları tarafından yazılmış birçok kitap mevcut. İçlerinden en bilinenleri ve benim de bizzat okuyup önereceğim kitaplar, Stephan Hawking tarafından yazılan "Zamanın Kısa Tarihi"[1] ve "Kara Delikler"[2] olacaktır.

Bununla birlikte eğer oluşumları ile ilgili kısa bir bilgi istiyorsanız size bir makaleden[3] aldığım ve en genel tanımları olan şu kısa bilgileri sunabilirim:

Tüm Reklamları Kapat

Karadelikler; Güneş'in kütlesinin yaklaşık 8-10 katı büyüklüğündeki yıldızların, yakıtlarının tükenmesi sonucu süpernova patlaması geçirmeleri ile arkalarında yoğun bir "obje" bırakmaları ile oluşurlar. Bir başka oluşum şekilleri ise gaz kütlelerinin içe çökmesi sonucudur ki bu şekilde oluşan karadelikler daha yoğun ve daha büyüktür.

Ancak tüm yıldızlar öldükten sonra bir karadeliğe dönüşmez, kütlesi yeteri kadar büyük olmayan yıldızlar öldüklerinde nötron yıldızına ya da beyaz cüce dediğimiz bir yıldız türüne dönüşürler.

Benim fikrimi soracak olursanız; karadeliklerin evrendeki en görkemli ve gizem dolu yapılar olduğunu, hiçbir teorinin tam anlamıyla kavrayamayacağı ve içini tecrübe etmeden de orada neler olduğunu öngöremeyeceğimizi düşünüyorum. Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz gibi evrenin bir başka yerine adeta "ışınlanmamızı" sağlayan, uzay-zamanı büken objeler olduğu fikrinin de tamamıyla abartılı ve saçma olduğunu düşünmüyorum.

İşleyiş şekilleri ile ilgili daha teorik ve daha geniş çaplı bilgiler için eklediğim kitapları okumanızı, farklı birkaç kitaba daha göz atmanızı tavsiye ederim. Umarım az çok yardımcı olabilmişimdir.

Kaynaklar

  1. S. Hawking. (2013). Zamanın Kısa Tarihi. Yayınevi: Alfa Basım Yayım.
  2. S. Hawking. (2017). Kara Delikler. ISBN: 9786051715513. Yayınevi: Alfa Yayıncılık.
  3. D. Dobrijevic, et al. Black Holes: Everything You Need To Know. (6 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 31 Aralık 2023. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close