Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Karadelikler doğurabilir mi, doğurursa nasıl doğurur?

335 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bora Akçakın
Bilim lisansı 1. Sınıf öğrencisi

Doğurmak dediğimiz kavramı" Kendisinden bir tane daha üretmek" olarak ele alırsak, evrende şu ana kadar bildiğimiz hiç bir astronomik cisim böyle bir özellik göstermiyor. Kara deliklerin nasıl ve hangi şartlar altında oluşabileceklerini kesine yakın bir şekilde biliyoruz(Evrim Ağacı makale arşivinde bu konuyla alakalı bir çok yazı var) Şu ana kadar, kadar insanlık olarak kara delikler hakkında edindiğimiz bilgiler doğrultusunda;[1] "Doğurma" gibi bir olay söz konusu de[1]ğildir.

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı, et al. Kara Delik Nedir? Kara Delik Nasıl Oluşur?. (13 Nisan 2019). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ugurcan Yagız
Merakli

Gökbilimciler, yakındaki bir cüce galaksinin merkezinde yıldızları "doğuran" bir kara delik tespit ettiler - ve yeni doğan yıldızlar, gaz ve tozdan oluşan devasa bir "göbek bağı" ile kara deliğe bağlı.

Henize 2-10 galaksisinde, yaklaşık 34 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan süper kütleli kara deliğin, merkezinden yaklaşık 1,6 milyon km hızla 500 ışıkyılı uzunluğunda devasa bir iyonize gaz püskürttüğü görüldü.

NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu kullanılarak yapılan keşif, ilk kez bir cüce galakside (1 milyar veya daha az yıldıza sahip bir galaksi) yıldız doğuran bir kara deliğin görülmesidir. Olağanüstü bulgu, Nature dergisinde 19 Ocak 2022'de yayınlanan bir çalışmada açıklandı.

Tüm Reklamları Kapat

Milyonlarca ila milyarlarca yıldız kütleli karadelik boyutunda olan süper kütleli kara delikler daha önce kozmik dumanlar püskürtürken tespit edilmişti, ancak şimdiye kadar gökbilimciler bu jetlerin cüce galaksilerde yıldız oluşumuna yardımcı olmaktan çok engellediğini düşünüyorlardı.

Kaynaklar

  1. B. Turner. Monster Black Hole Spotted 'Giving Birth' To Stars. (20 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2023. Alındığı Yer: LiveScience | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Gianopoulos. Hubble Finds A Black Hole Igniting Star Formation In A Dwarf Galaxy. (18 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close