Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Cem Güneş
Cem Güneş
1,227 UP
Üye
1

Karadeliğin yüzeyinde durarak uzayın yarınına bakılabilir mi?

Bu bir caps'te olsa sorular gerçekten mantıklı geldi ve bazı soruları daha önce duymadım bile "neden madde var " gibi sorular şimdilik cevaplanamasada aşağıdaki diğer sorular cevaplanabilir mi?
285 görüntülenme
Karadeliğin yüzeyinde durarak uzayın yarınına bakılabilir mi?
Karadeliğin yüzeyinde durarak uzayın yarınına bakılabilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Arada mizahi de takılan birisi

Eğlenceli bir soru olmuş. En azından konu başlıklarından bahsedebilirim sanırım.

Soru 1. Atomlar belli paternlerle hareket ederken hür iradeden bahsedilebilir mi? Burada determinizm yani bir miktar kadercilikten bahsedilen bir olgu. Çünkü evrende en spesifik olan düşüncelerimiz bile kimyasal ilaçlarla rahatlıkla değiştirilebiliyor. Soruda bahsettiği şey atomun bile nasıl hareket edeceği belli ise biz nasıl kendi hür irademizle karar verdiğimizden emin olabiliyoruz? Determinizm çok kaba bir şekilde her şeyin önceden belli olması demek. Daha doğrusu evrenin yasalarından dolayı her şey önceden belli. Sen istediğin kadar üzgün ol ben bir antidepresanla seni gülme krizine sokabiliyorsam hür irade nerede?

Tüm Reklamları Kapat

Soru 2. Neden madde var? Buna varoluşçuluk felsefesi denilir. Hangi felsefeciydi hatırlamıyorum; Düşünüyorum, o halde varım, dediği şey budur. Tartışması da hiç bitmez.

Soru 3. Karadeliğin yüzeyinde durarak uzayın yarınına bakılabilir mi? Bu Einstein'in özel görelilik teorisine ve karadeliğin gerçekten de arkasında kalan ışığı ön tarafında göstermesine bir atıftır. Nitekim Kip Thorn'ün modellediği karadelik böyleydi. Eğer karadelik uzay zamanı büküyorsa ışık için, neden arkasında kalması gereken ışığı ön kısımda göstermesin? Buna kütleçekimsel merceklenme deniliyor. Fotoğraf eski olsa da bu sene Jamess webb teleskopu tam da bu kütleçekimsel merceklenmeyi gösterdi.

Tüm Reklamları Kapat

Soru 4. Dünyada tek bir insan kalsa dahi ahlaktan bahsedilebilir mi? Ahlak felsefesi diye bir felsefe konusu var mı bilmiyorum ama soru bir felsefe sorusu. Felsefeden anlamam ama evrimsel açıdan kafamdan atabilirim bir cevap. Birincisi Ahlak dediğimiz şeyin kendisinin göreceli olması durumu. Tüm dünya'da elbise kullanılırken bazı kabileler çıplak geziyor? Bu kişilere ahlaksız diyebilir miyiz? Eğer bütün toplum kabulleniyorsa bir şey yanlış olsa da doğru mu oluyor yani? Hemen hemen bütün toplumlarda cana kıymak ahlaksızlık iken Maya'lar çatır çatır Tanrıya insan kurban ediyordu. Örnekler çoğaltılabilir. Antik Mısır'da kardeşle evlenmek normaldi.

Dünya'da tek bir insanın kalması konusu ise bence evrimle alakalı. Yani insanın doğada tek başına varolabilmesi mümkün değildi muhtemelen. İnsanlardan bir araya gelmeye meyilli olanlar üreyebildi. Ama bir arada yaşamak istiyorsan kendin gibi yanındakini de gözetecektin. Sev beni seveyim seni durumu yani. O halde zorunluluktan bir arada kalan insanların Ahlaklı olduğundan bahsedebilir miyiz? Bence bahsede miyiz. Sadece herkes henüz sınanmadığı günahın masumu. İnsanların yokluk zamanı ne kadar vahşileşebileceği bilinen bir gerçek. Bolluk varken herkes iyilik meleğidir.

Soru 5. Karakterimizi kimyasal reaksiyonlar belirlerken iyi ve kötü tanımları neden mevcut? Bu sotu determinizm sorusuyla aynı alakayı taşıyor. Aslında karakterimiz sandığımız şeylerin yarısı beslenme şeklimiz, soluduğumuz hava, içtiğimiz sudan ve kalan yarısı genetik faktörler ile çevre koşulları ve geçmiş öykümüzden geliyor. O zaman yine aynı soruya geliyoruz. Her şey bu kadar önceden bdlirli iken hür iraden bahsedebilir miyiz? Bu durumda neyin iyi neyin kötü olduğu da değişiyor. Genel kural tolumda iyi ol. Genetiğimiz böyle, böyle evrimleştik. Sosyal hayat yani ait olduğumuz sürü canımızı verecek kadar önemli. Neden? Çünkü türün devamı önemli. Bu yüzden toplum içinde kimseye zarar verme ve iyi ol. İyi ol'dan kasıt, toplumu ayakta tut.

Eğlenceli bir tpoic oldu benim için. :)

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close