Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anıl Aybars Bağ
Üye
0

Kara deliklerin boyutunun farklı olması anlamlı olabilir mi?

Kara deliklerin galaksi oluşturduğu anlaşıldı henize 2-10 cüce galaksisini bir kara deliğin oluşturduğu görüldü.kara delik oluşum ve yok olumu gösteriyor ise bu döngüsel evren en baştaki büyük maddesel bütünlükten, öz kütlesi sabit ama hacimsel ve kütlesel olarak küçülen, atomun en alt parçasının eşini arama yolcuğu olabilir mi?
185 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kara deliklerin galaksi oluşturmasına dair bahsettiğiniz yazıyı henüz okumadım ancak bu sanıyorum Kara delik kütle çekimi ile yani kara deliğin kütle çekiminde toplanan yıldız ve gezegen sistemleri ile mümkün olabilir diye düşündüm. Başka türlü olması bana pek olası gelmedi.

Çünkü kara deliklerin bu evrenle etkileşimi sadece kütle çekimleri iledir. Bir de Stephen Hawkingin keşfettiği Kara delik ışıması denen ve kara deliklerin trilyonlarca belki daha uzun sürelerde yavaş yavaş buharlaşmasına neden olan durum. Bunun dışında kara deliklerin içine yuttuğu madde ve enerji ile etkileşim mümkün değildir. Kara delik içleri görülemez. Oraya giren ışık bile bize geri dönemez ve asla içini göremeyiz. Kara delikleri bu nedenle evren içi pratik açıdan ayrı ve bize kapalı evrenler diye adlandıranlar bile var bu nedenle.

Ayrıca kara delikler geri dönüşüm bacaları olarak görülebilir. Çünkü kara delik buharlaşması ile kara delikler yuttukları madde ve enerjiyi uzun vadede yavaş yavaş dışarı geri bırakmış olurlar ancak sıfırlamış olarak. Yuttukları madde ve enerjiye dahil olan bilgi ve enformasyon da dahil olmak üzere hepsi bu şekilde sıfırlanmış olur. Yani bir nevi bu durum geri dönüşüm sürecine benziyor. Ancak bu süreçler çok yavaş ve kara deligin kütlesine göre çok çok çok uzun vadeli süreçlerdir. Öyle ki genişlemeye dayalı artan entropi ile tüm maddenin evrende yok olduktan sonra sadece kara deliklerin kalacağı ve onların da çok çok uzun sürelerde buharlasacakları tahmin ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kara deliklerin boyutu derken de yine Stephen Hawkingin hesaplandığı ve keşfettiği bir durum olarak şunu bilmek gerekir ki kara deliklerin entropisi hacimleri ile değil yüzey alanları ile uyumlu. Yani kara deliklerin entropisi üç boyutlu hacimleri ile değil iki boyutlu yüzey alanları ile uyumlu çıktığı belirtiliyor. Bu da kara deliklerin hacmi yok mu iki boyutlu alanlar mi gibi sorularla birlikte bazı bilim insanları icin evrenin kendisinin de hologram olabileceğine dair görüşler geliştirmesine neden oluyor. Daha doğrusu kara delik entropisinin yüzey alanı ile uyumlu çıkmış olması holografik evren görüşlerini kimi bilim insanı açısından destekleyici bir durum olarak görülüyor. Holografik evren görüşlerinin temelini ise evren ve içindeki herseyin iki boyutlu yüzeye kodlanmış bilgi olabilir mi sorusuna dayanıyor. Bu durumda ilginç olan şey ise gözlem yapmak demek tıpkı bir holograma lazer tutunca üç boyutlu görsellerin oluşması gibi kuantum fiziği de gözlem yapmanın da benzer şekilde dalga olan elektrona ışık çarpınca parçacık durumuna geçmesi ile aradaki çağrışı yapan benzerlikler. Çünkü şuan bilinen kullanılan sıradan hologramlarda da iki boyutlu yüzeye bilgi dalga gibi görünen desenlerle kodlanmış haldedir ve lazer ışını bu yüzeye yansıtılınca ışınlar geri yansır ve bizim gördüğümüz üç boyutlu görüntüler ortaya çıkar.

Evren bir hologram olabilir en gizemli sorulardan biri budur. Bilim geliştikçe bakalım daha hangi sorulara aradığımız yanıtlar bulabileceğiz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close