Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Alas Ekim
Üye 13 Aralık 2020
0

Kara delik tekilliği nedir?

Kara deliğin merkezinde zamanın sona erdiği bir tekillik derken ne denmek isteniyor?
254 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 14 Aralık 2020

Uzayda tüm cisimlerin bir konumu, konumuna göre koordinatları, bu koordinatlara ve konuma göre de diğer cisimlerle uzaklıkları vardır. Cisimlerin kütlelerinin de etkisi ile bu uzaklıklara göre cisimlerin, diğer cisimlerle etkileşimleri ve yine kütleleri ile bağlantılı olarak zamansal nitelikleri vardır. Yani söz gelimi dünya belirli bir konumda ve koordinatta ve belirli bir kütlede bir gezegendir. Bu bilgilere göre biz dünyanın, Güneş'e, Ay'a, MArs'a ya da diğer gök cisimlerine uzaklığını belirleyebiliriz. Ve kütlesine göre de zamansal akış niteliğini. Çünkü yüksek kütleli cisimlere yaklaşıldıkça, cismin uzayı bükmesi nedeni ile zaman orada yavaşlar.

Bu yazdıklarım ve daha başka bir çok nitelik, cisimlerin uzaydaki konumları ve kütleleri bilindiği takdirde ölçülebilecek ve üzerlerine konuşulabilecek niteliklerdir.

Karadeliklerde ise, doğaları gereği bu vasıfların hiç birinden tam olarak bahsedilemez. Çünkü karadeliklerin yüzeylerindeki yerçekimini tam olarak ölçemeyiz. Çevrelerinde, ışığın bile kaçamadığı bir olay ufku oluşturdukları için onlara yaklaşamayız. Bir mezüre çekip bizden uzaklıklarını de ölçemeyiz. Sadece çevrelerinde bıraktığı etkiler ile (Örneğin ışığı ne kadar büktükleri ya da olay ufku dışında yer alan gök cisimlerine uyguladıkları kütleçekimi) kütlelerini ölçebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

Ve kendi boyutları da yoktur. Nasıl dünyanın bir çapı, çevresi vs.si var ise bir karadeliğin ölçüleri yoktur. Bir noktadır çünkü. O kadar büyük bir iç kütleçekimi vardır ki kendisini oluşturan tüm maddeyi de kendi içine çekmiştir ve sonsuz yoğunluğa indirgemiştir. BU yoğunluk nedeni ile de başka cisimler için ölçülebilir olan kütleçekimi dalgaları, koordinat çizgileri, yüzey gerilimleri gibi vasıflar sonsuza gider.

Bu nedenle "1" yani "tek"ten başka hiç bir sayı ile karadeliği ölçümleyemediğimiz, yaptığımız ve yapacağımız tüm hesaplamalar, olay ufkunun içinde ve karadeliğin merkezinde sonsuza gittiği için karadeliğin merkezindeki duruma tekillik deriz.

Kaynaklar

  1. Hawking, S. W.; Penrose, R.. Kütle Çekimsel Tekillik. (14 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close