Uzayda tüm cisimlerin bir konumu, konumuna göre koordinatları, bu koordinatlara ve konuma göre de diğer cisimlerle uzaklıkları vardır. Cisimlerin kütlelerinin de etkisi ile bu uzaklıklara göre cisimlerin, diğer cisimlerle etkileşimleri ve yine kütleleri ile bağlantılı olarak zamansal nitelikleri vardır. Yani söz gelimi dünya belirli bir konumda ve koordinatta ve belirli bir kütlede bir gezegendir. Bu bilgilere göre biz dünyanın, Güneş'e, Ay'a, MArs'a ya da diğer gök cisimlerine uzaklığını belirleyebiliriz. Ve kütlesine göre de zamansal akış niteliğini. Çünkü yüksek kütleli cisimlere yaklaşıldıkça, cismin uzayı bükmesi nedeni ile zaman orada yavaşlar.
Bu yazdıklarım ve daha başka bir çok nitelik, cisimlerin uzaydaki konumları ve kütleleri bilindiği takdirde ölçülebilecek ve üzerlerine konuşulabilecek niteliklerdir.
Karadeliklerde ise, doğaları gereği bu vasıfların hiç birinden tam olarak bahsedilemez. Çünkü karadeliklerin yüzeylerindeki yerçekimini tam olarak ölçemeyiz. Çevrelerinde, ışığın bile kaçamadığı bir olay ufku oluşturdukları için onlara yaklaşamayız. Bir mezüre çekip bizden uzaklıklarını de ölçemeyiz. Sadece çevrelerinde bıraktığı etkiler ile (Örneğin ışığı ne kadar büktükleri ya da olay ufku dışında yer alan gök cisimlerine uyguladıkları kütleçekimi) kütlelerini ölçebiliriz.
Ve kendi boyutları da yoktur. Nasıl dünyanın bir çapı, çevresi vs.si var ise bir karadeliğin ölçüleri yoktur. Bir noktadır çünkü. O kadar büyük bir iç kütleçekimi vardır ki kendisini oluşturan tüm maddeyi de kendi içine çekmiştir ve sonsuz yoğunluğa indirgemiştir. BU yoğunluk nedeni ile de başka cisimler için ölçülebilir olan kütleçekimi dalgaları, koordinat çizgileri, yüzey gerilimleri gibi vasıflar sonsuza gider.
Bu nedenle "1" yani "tek"ten başka hiç bir sayı ile karadeliği ölçümleyemediğimiz, yaptığımız ve yapacağımız tüm hesaplamalar, olay ufkunun içinde ve karadeliğin merkezinde sonsuza gittiği için karadeliğin merkezindeki duruma tekillik deriz.
Kaynaklar
- Hawking, S. W.; Penrose, R.. Kütle Çekimsel Tekillik. (14 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 14 Aralık 2020. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı