Yoktur... Kapitalizm sadece üretim araçlarının özel mülkiyeti ve serbest piyasadır. İnsanlar özel yatırımları ile kâr etmek için ürün veya hizmet verirler. Bunun kötü yanı ne olabilir?
Düşünelim. Yatırımcının amacı nedir? Yüksek kâr elde etmektir. Nasıl yüksek kâr edersiniz? Düşük fiyattan üretip yüksekten satarak kâr edersiniz. Peki bir şeyin fiyatı nasıl belirlenir, bu fiyatlar neye göre düşük ve neye göre yüksektir?
Basitçe anlatırsak, serbest piyasada bir şeyin fiyatı ürüne olan talebe göre belirlenir. Talep düşükse, yani çok az insan bu ürüne sahip olmak istiyorsa, ürünün fiyatı düşüktür. Talep yüksekse, yani çok fazla insan bu ürünü istiyorsa, ürünün fiyatı yüksektir. "Kapitalist domuz" ne yapar? Sizin talep etmediğiniz ürünleri alır, sizin talep ettiğiniz ürünlere çevirir. Bunu babasının hayrına değil, kendisi için yapar; ancak siz de kârlı çıkarsınız.
Tabii tek bir "kapitalist domuzumuz" yoktur, bunlar birçoktur. Eğer biz bir ürünü çok fazla talep ediyorsak çok fazla kapitalist domuz adımını atar, bu ürünleri üretir. Sonra ne olur? Piyasada fiyatı belirleyen diğer etken arzdır. Eğer piyasada bir ürün çok az bulunuyorsa, yani kıtlık varsa, fiyat yükselir. Tam tersine her yerde varsa, fiyat düşer. Kapitalist domuzlar da kâr etmek için bu ürünü ürettiklerinde ürünün arzını arttırırlar, yani kıtlığı telafi ederler. Fiyatı düşürürler. Kapitalist domuzların bencil istekleri sayesinde ürünü daha ucuza ve daha fazla alırsınız.
O hâlde kapitalizm bu şekilde işler. Domuzların bencilliğine güvenir. Siz de bencillikten ekonomik olarak kârlı çıkarsınız. Ama bunla da kalmaz. Önemli bir gerçek, bu domuzların birbirlerini sevmedikleridir. Domuzlar birbirine düşmandır. O yüzden rekabet ederler. Siz tüketici olarak sizin en çok hoşunuza giden ürünü alırsınız. Ama hoşunuza giden ürünü ben üretmiyorsam bu benim zararımadır! O hâlde ne yaparım? Ürünü değiştiririm. Kâr etmek istiyorsam ürünü sizin hoşunuza gidecek şekle getiririm, ki diğerini değil de benimkini alasınız. Kârın yegane yolu budur. Bu inovasyon demektir, kapitalizm sadece ürünleri daha kolay erişilir kılmaz; ürünlerin kalitesini de arttırır. Bunların hepsinde zarar görmek çok zordur.
Kaynaklar
- Mises Enstitüsü. Mises.org. (4 Eylül 2021). Alındığı Tarih: 4 Eylül 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı