Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kana yabancı madde girerse ne olur?

280 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Moderatör Uyarısı
Kural İhlali 1 moderatör tarafından eklendi
İçerikte akademik veya güvenilir kaynaklar bulunmamaktadır.
0
Arda Öğrenenefe
Araştırmacı

Emboli

Vücutta kan pıhtılaşması, hava kabarcığı ve benzer bir durum nedeniyle arterler tıkanabilir. Arterlerin de bu tıkanması durumuna emboli denilir. Vücutta bulunan kan dolaşımı sayesinde doku ve organların kan ihtiyacı karşılanır.

Emboli kalp, akciğer ve beyin gibi organları etkilediği takdirde ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Ciddi komplikasyonlara yol açan bu durum ilerleyen dönemde de ölümcül olabilir. Emboli de mutlaka erken tespit edilerek tedavisi uygulanmalıdır. Bunun yanı sıra Emboli bazı durumlarda tromboz belirtileri ile benzerlik gösterir. Emboli belirtileri ise dikkate alınmalıdır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Enfeksiyon

Vücuttaki doku ve hücrelerin, bazı mikroorganizma veya organizmalar tarafından istila edilmesi ve bu istilacı canlıların çoğalması ile meydana gelen rahatsızlıklar, enfeksiyon hastalıkları adını alır. Hastalığın oluşmasını izleyen süreç içerisinde, savunma sistemi enfeksiyon odağına karşı bazı cevaplar oluşturur. Bağışıklıktan sorumlu hücreler tarafından hastalık etkenin ortadan kaldırılması amacıyla, antikor ve sitokinler olarak adlandırılan maddelerin üretimi gerçekleşir.

Antikorlar, hastalığa neden olan mikroorganizmanın canlılığın sonlandırılması amaçlayan, hasar vermeye programlı molekülleri tanımlar. Sitokinler ise vücutta çeşitli reflekslerin harekete geçirilmesini sağlar ve bağışıklık hücrelerinin daha fazlasının bu mücadelede yer almasını uyarıcı etki yaparlar.

Sitokinlerin etkileri sonucunda, enfeksiyon hastalığının seyrinde bazı belirti ve bulgular oluşur. Enfeksiyon esnasında aşırı miktarda üretilen sitokinlere bağlı olarak oluşan belirtilerin en sık görülenleri, vücut sıcaklığında artış meydana gelmesi, bulantı-kusma ve halsizlik olarak karşımıza çıkar.[2]

Kaynaklar

  1. Hürriyet. Emboli Nedir?. (11 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2022. Alındığı Yer: Hürriyet Gazetesi | Arşiv Bağlantısı
  2. Aslıhan DEMİREL. Enfeksiyon Nedir?. (13 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2022. Alındığı Yer: Florence | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close