Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ahmet Salih Göker
Üye 2 Haziran 1 Cevap
2

Kalp nedir, tek görevi kan pompalamak mıdır?

289 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Lap
Efe Lap
58K UP
araştırmayı seven biri 2 Haziran

Kalp, vücudumuzun en önemli organlarından biridir ve kompleks bir yapıya sahiptir. Temel görevi kanı vücudun farklı bölgelerine pompalamaktır, ancak kalbin işlevleri bununla sınırlı değildir.

Kalbin Yapısı ve İşlevi:

Anatomi ve Fizyoloji:

Tüm Reklamları Kapat

Kalp, dört odacıklı bir organdır: sağ atriyum, sol atriyum, sağ ventrikül ve sol ventrikül. Sağ atriyum ve sağ ventrikül, karbondioksit yüklü kanı akciğerlere pompalamak için çalışırken, sol atriyum ve sol ventrikül, oksijen açısından zengin kanı vücudun geri kalanına pompalamak için çalışır.

Kalbin içindeki dört odacık arasında kanın akışını kontrol eden kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıkların açılıp kapanmasıyla kanın kalp içindeki doğru yönde akışı sağlanır.

Kan Pompalama:

Kalp, sistol ve diyastol adı verilen iki aşamalı bir döngü ile kanı pompalar. Sistol sırasında, kalp kasları kasılarak kanı odacıklardan arterlere pompalar. Diyastol sırasında ise kalp gevşer ve yeniden kan dolar.

Tüm Reklamları Kapat

Kalbin Diğer İşlevleri:

Elektriksel İletim Sistemi:

Kalpte, düzenli ve koordineli kasılmalara yol açan bir elektriksel iletim sistemi bulunur. Bu sistem, sinir uyarıları aracılığıyla kalbin kaslarını koordine eder ve kalp atışlarını düzenler.

Endokrin Fonksiyonlar:

Kalp, peptid hormonlar olan natriüretik peptidlerin (NP) üretiminde rol oynar. Bu hormonlar, vücuttaki sıvı dengesini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Duygusal Bağlantılar:

Kalp, duygusal stres ve heyecan gibi durumlarla ilişkilendirilen fizyolojik değişikliklere yanıt verebilir. Bu nedenle, kalp bazen duygusal durumlarla bağlantılı olarak adlandırılır.[1][2]

Kaynaklar

  1. G. J. Tortora. (2016). Principles Of Anatomy And Physiology. ISBN: 9781119329398. Yayınevi: Wiley.
  2. A. C. Guyton. Textbook Of Medical Physiology. ISBN: 9780721602400.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close