Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kadir Akkuş
Kadir Akkuş
2,001 UP
Üye
1

Kalp hastalıkları genetik mi?

Bazı ailelerde egerki kalp hastalığından müzdarip kişi varsa onun cocuklarındada çıkma ihtimali genelde yüksek olmakta neden bu evrimsel süreçte elenmedi ve kalp hastalığı ailedeki çocuklarda çıkma ihtimali yüksek egerki anne babada var ise?
598 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Emir Bayar
Evrim alanında araştırmacı

Evet genetik olabiliyor. Mesela yüksek kolestrol beslenme şekliyle alakalı olmadan bazı insanlarda olabiliyor. Vladimir Lenin sigara, puro, tütün vb içmemesine beslenmesinin de görece sağlıklı olmasına rağmen damar tıkanıklığı yüzünden felç geçirmiştir. Genlerimizin bize normalde tanıdığı yaşam süresi 35-40 yıl olunca Lenin'in de bu yaşlardan sonra sıkıntılar yaşamaya başlaması gayet olası. Evrimsel süreçte elenmemesinin sebebi bu hastalıkların ortaya çıkması için 'genelde' belli bir yaşa ulaşmak gerekiyor olması ki bu yaşlar evrimsel süreçte üremek için en iyi yaşlar değil. Yani belki insanlar 70 80 yaşında üremeye nesiller boyu devam etseydi bunlar elenebilirdi ama 15-30 gibi erken yaşlarda üredikleri için sperm genleri değişmiyor.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Evrimin en temel (öncelikli) amacı yaşamak değil üremek olduğu için örneğin ölümün elenmediği söyleniyor. (Ölümün tabi fizik bilimine dayanan çok daha temel başka sebepleri var ancak biyolojik yapılara has daha özel sebepleri de var) Mesela bazı hayvanlar hayatlarında bir kez üreyip sonra da ölüyor. Yine çiftleşme düellosu bazı canlılarda ölümcül olabilecek yaralanmaları göze almayı gerektiriyor. Ergenlik dönemine yaşam süresine göre görece hızlı ve erken girme de bunun göstergesi sayılabilir. Bu nedenle Hastalıklar için de aynı temel amaç düşünülebilir. Bu açıdan bakılınca bir canlının üreme çağına sağlıklı ulaşması ve üreme açısından verimli çağını sağlıklı geçirmesinin evrim için yeterli olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle ve bu yorumla daha çok ilerleyen yaşlarda belirtileri ortaya çıkabilen hastalıkların elenmesine evrim açısından gerek olmadığı ifade edilebilir.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close