Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Kafamızda yaşanıyor olması onun gerçek olmadığı anlamına mı gelir?

Dumbledore'un sorusunu ben de size sorayım istedim. Fantastik kitaplara bayılırım. İçlerindeki hiçbir şeyin gerçek olmaması üzücü. Ancak kafamızda olması, gerçek olmadığı anlamına mı gelir?
558 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Kısa cevap evet.

Hatta bu durum, herkesin gerçekliğinin öznel olmasına yol açacak kadar belirleyici bir gerçek izolasyonu durumu.

Herkes kendi gerçekliğini kabulleniyor, ancak bu gerçeklik düzeyini asla bilemiyor. Değerlendirecek hiçbir referans yok. Kişinin kendi gerçekliğini denetleyecek referansı da olmadığı için, fizik evrenin gerçekliğini sorgulamak bile geri planda kalıyor öznenin yanında.

Tüm Reklamları Kapat

Dış uyaranların dolaylı yollarla (dönüşerek) sinir sisteminde yorumlanması ve yoğun manipülasyonu sonucunda elde edilen uyarıların yapı olarak gerçeklikleri zaten sorunluyken, bir de uyaran kaynağını sorgularsak (ki bunu asla yapamayız çünkü sinir sistemi dışında bir yolla bunu sağlayamıyoruz) çaresizliğimizi daha iyi anlarız.

İçinde bulunduğumuz gerçeklik her ne düzeyde ise, bizim bunu kabullenmemizin gerekliliği ön planda olduğu için gerçeklik düzeyi önemini kaybediyor.

Yani bizim gerçekliğimiz tamamen sanal da olsa, biz bu gerçeklik düzeyine göre uyumlanmış durumdayız. Bize göre bu kurallar geçerli ve hakim. [1]

197 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Paul Tillich. Existential Philosophy. (13 Ocak 1944). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2022. Alındığı Yer: https://www.jstor.org | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Eğer ki bir insan dış dünyadaki gerçekliği karşılamasada düşüncesinde oluşturduğu herşeyi aslında yaşıyorsa bu o kişinin kendi gerçekliğidir. Dedigim gibi bunu kendisi öznel olarak yaşar çünkü. Zihnindeki 'dünya' kişinin kendi gerçekliğidir.

Bu açıdan zihin kendi gerçekliğini yaşayacak deneyimleyecek bir yapıdadır.

Görmek dedigimiz eylem bile dış dünyadaki ham veriye dayanmaz. Kişinin beynindeki veri tabanı baktığı şeyde gördüğünü belirler. Çünkü zihin her durumda dış dünyadan veriyi alır icsellestirir ve bu sırada kendi zihin dünyasındaki bakışını anlamlandırmalarını bu dış dünya verisine ekler. Bu açıdan iç gerçeklik ve dış gerçeklik özünde birbirinden ayrılır. Çünkü zihin gördüğü şeyleri her durumda icsellestirir yani onu kendi hayal aleminde algılar hale getirir. Gören göz mü beyin tartışması bu bilgiler ışığında aslında önemli bir konudur. Çünkü dediğim gibi dış dünyadan alınan veri beyinde ham şekilde yorumlanmaz. Beyin kendi veri tabanına göre dış dünyadan gelen veriyi anlamlandırı şekillendirir ve kişiye öyle sunar. Beynin ham veriye kendi bilgisini ekledigine dair bilimsel açıklama ekteki kitapta açıklanmıştır. [1]

Tüm Reklamları Kapat

(Buna bir örnek vermek gerekirse mesela kağıt üzerine çizilmiş herhangi bir görüntü iki boyutlu olmasına rağmen biz resmi üç boyutlu görür ve algılariz. O kadar ki beyin üç boyutlu görmeye o kadar alışmıştır ki bir resmi iki boyutlu görmek çok zordur. Bu iki boyutlu görmeyi başaran kişiler çok iyi üç boyutlu resimler cizebilirler. Çünkü iki boyutlu çizgilerin açısını üç boyutlu görme bakımından çok iyi ayarlarlar. Sadece kağıt uzeri değil TV ekranındaki görüntüler de özünde iki boyutlu bir yüzey olan ekranda görüntülenir ama beyin bunlari üç boyutlu deneyime o kadar alışmıştır ki direk bize üç boyutlu ya çevirerek sunar. Bu da beynin ham veriyi kendi deneyimlerine göre işleyip sunduğuna en iyi örneklerden biridir. )

Bütün bu veriler bize kişinin kendi zihin âleminde kendi gerçekliğini yaşayıp deneyimledigini gösterir. Bu da o kişinin düşüncelerinin ne kadar dış dünyadan kopuk bile olsa kendi gerçekliği olduğunu ve bunu yaşadığını, zihnin bu şekilde kendi gerçekliği içinde yaşama veya insana yaşatma potansiyeli olduğunu gösterir. Zaten Kualia problemi de bu durumun sonucudur. Benim gördüğüm kırmızı sizin gördüğünüz kırmızı ile aynı anlamı veya etkiyi ifade etmeyebilir. Kırmızı sizde beyninizin veriyi işleme şekli ve veri tabanı nedeniyle bambaşka bir algı ile daha doğrusu algıya eklenen bilgi ile anlamlandırılabilir. Yani Kualia problemi de aslında her zihnin kendi gerçekliğine hapis olduğu gibi bir sonuca çıkar. Hiç kimse kendi deneyimlerini başkasına aktaramaz yaşatamaz. Bu yüzden de bu Kualia problemi ortaya çıkar.

Kaynaklar

  1. D. Eagleman. (2013). Incognito - Beynin Gizli Hayati. ISBN: 9786054729074.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close