Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kıvanç Öğretmenoğlu
Üye
3

İyiliği sevap için işleyen kişiler ya da başka bir insanın isteği üzerine işleyen kişiler, iyilik mi yapmış olur?

809 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Başka bir iradenin isteğini yerine getiren bir iradenin faaliyetine iyilik denilebilir mi ?

Şeklinde anladım soruyu. Örneğin patronunun isteği üzerine hayır yapan, ya da sadece dini gereklerinden dolayı iyilik yapan bir bireyin, görünürde kendi isteğinin olmaması, yaptığı faaliyetin iyilik olması sonucunu doğurur mu.

Sonuca baktığımızda insanlığa ait iyi bir sonuç görüyoruz. Bu sonuca hizmet eden her olay ya da kişi sonucu gözettiği için iradesi dahilinde olsun olmasın görece iyilik sonucuna katkıda bulunmuş oluyor. Bu tarz bir üst ya da başka irade istemine bağlı olmaksızın yapılan faaliyetin tüm sorumluluğu bireye ait iken, emir- istek üzerine edilgen biçimde yerine getirilen faaliyetlerin sorumlulukları her ne kadar komutu verene ait olsa da, yapan bu durumda faaliyeti gerçekleştirmektedir. Sonucu manipüle edebilir, değiştirebilir, vs vs farklılaştırabileceğini de düşünürsek, kendisinden isteneni yapıyor olması nihayetinde kendi doğasının da faaliyete dahil olması demektir.

Tüm Reklamları Kapat

İrade ve faaliyeti anlama açısından nitelikli bir soru bence.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Soruya biraz tersten bakalım. Bu soruyu sorarken kastınız bir ateist bir Tanrıya inanmadan da iyilik yapabilir ise bu durumun kökeni yani karşılık beklemeden iyilik yapmayı sağlayan insandaki mekanizma neye veya nelere dayanıyorsa bir teistte de aynı şeye aynı mekanizmaya dayanır. Çünkü işin kökeninde etiketleri bir kenara koyarsak 'insan' ve doğası var. Dolayısıyla genelleme hatası yapmazsak eğer bir teisti de bir ateisti de bir insana karşılık gözetmeden iyilik yapmaya iten hisler ortak olacaktır. Bazı kişilerin sevap için iyilik yapması bu sonucu değiştirmez. Çünkü nihayetinde herkes insan olarak aynı doğayı veya yapıyı içinde barındırır. Zor durumda, yardıma muhtaç bir insanın durumunu empati yoluyla duyumsayıp hissederek yardım etmek isteyen bir ateist de bir teist de aynı şekilde salt karşısındakini o durumdan kurtarmak için bunu yapmaya yönelir. Çünkü empati yaparak onun içinde bulunduğu zorluğu duyumsamak ve hissetmek her iki insanı da yardım etmeye yönelten temeldeki etkendir veya etken olabilecektir insanoğlunun doğasından dolayı.

Ateist etiketine sahip teist etiketine sahip her iki insan grubunda da iyisi var kötüsü var yukarıdaki gibi yardım etmek için yardım edeni var veya karşılık bekleyerek yardım edeni veya hiç yardım etmeyeni var. Gerçekte olan tablo buysa açıkçası buna göre genelleme yapmadan düşünmek en doğru düşünce biçimidir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close