Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

İstanbul'dan bakıldığında bursa Uludağ'ın Görülebildiği iddiası doğru mu?

323 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Evet, İstanbul'dan Uludağ'ın tepelerini görmek mümkün![1] Ancak çoğu durumda bunun için belli atmosferik koşulların sağlanması gerekiyor. Ayrıca İstanbul'da deniz seviyesinden bakarak bunu başarma ihtimaliniz, daha yüksek tepelerden veya binalardan yapabilmeye nazaran çok daha düşük.

Piotr Zalewski

Bunların hepsini hesaplayabilirsiniz. Öncelikle sorumuzu basitleştirilmiş bir grafiğe çevirelim:

Burada hh'nin Uludağ'ın yüksekliği olduğunu düşünelim. Bu, Kartaltepe'de 2543 metre civarında. Acaba 2543 metrelik bu dağı, ne kadar uzaktan (dd) görebiliriz?

Tüm Reklamları Kapat

Burada da anlattığım/hesapladığım gibi, belli bir mesafedeki cisimlerin Dünya'nın kıvrımı dolayısıyla batma miktarını şu formülle hesaplayabiliyoruz:

h=d2+R2−R\Large h=\sqrt{d^2+R^2}-R

Ama burada tam tersini yapmaya çalışıyoruz: Elimizde hh var ve biz, bu yükseklikteki bir cismi görebileceğimiz en uzak mesafeyi, yani dd'yi bulmaya çalışıyoruz. Formülü düzenlersek:

d=(h+R)2−R2\Large d=\sqrt{(h+R)^2-R^2}



Tüm Reklamları Kapat

Burada h=2543metreh=2543 \text{metre}, R=6371000metreR=6371000 \text{metre} olduğuna göre:

d≈180km\Large d\approx 180 km

Yani 2543 metrelik bir nesneyi Dünya'da 180 kilometre öteden görmeye devam edebiliyoruz. Moda Sahili ile Uludağ arasındaki mesafe 102 kilometre civarında olduğuna göre, teknik olarak sahilden bile Uludağ'ın tepelerini görmek mümkün! Yani bunda anormal bir durum yok!

Ancak burada birtakım kritik varsayımlar var: Mesela 2543 metre, dağın toplam uzunluğu. Yani bu hesapta dağın ucunun görülebilmesi için ne kadar mesafe uzaktan bakabileceğimizi hesapladık. Halbuki bir dağı "görmek" derken, çoğu zaman birkaç yüz metrelik tepe kısmını görebilmeyi kastediyoruz, sadece ucunu değil. Mesela 1000 metrelik bir kısmını görmeyi merak ediyor olsak ve bu 1000 metrelik tepenin ortasını 500 metre alsak, cisim büyüklüğümüz 2543 metrelik cismimiz ortalamada 2043 metreye düşecek, "Uludağ'ı görebiliyoruz!" dediğimiz mesafe de 160 kilometreye düşecek.

Keza havanın ne kadar puslu olduğu da kırılma indisini değiştirerek dağın ne kadarlık bir kısmının ne mesafeden görüldüğünü etkileyecek. Birçok durumda bu kadar uzak mesafeleri görebilmek için çok temiz hava şartlarının sağlanması gerekiyor.

Bir diğer varsayım, dağ ile gözlem noktası arasında hiçbir engelin bulunmadığı varsayımı. Halbuki kilometreler boyunca kara parçaları, binalar, tepeler var. Bu da dağın görünürlüğünü etkileyebilecek faktörler.

Maltepe Sahili'nden çekilen bu fotoğrafta Uludağ'ın önünde diğer kara parçaları da gözüküyor.
Maltepe Sahili'nden çekilen bu fotoğrafta Uludağ'ın önünde diğer kara parçaları da gözüküyor.
Hekimce Bakış

Hepsinden önemlisi, çoğu durumda daha uzakları görebilmenin etkili bir yolu kendi yüksekliğimizi arttırmak. Yani sahilden değil de 537 metrelik rakıma sahip Aydos Tepesi gibi bir yerden bakmak, açık ve temiz bir havada Uludağ'ı İstanbul'dan görme ihtimalimizi arttıracaktır.

18. yüzyılın sonlarında çizilen bu resimde de Uludağ'ın İstanbul'dan gözükebildiği görülüyor.
18. yüzyılın sonlarında çizilen bu resimde de Uludağ'ın İstanbul'dan gözükebildiği görülüyor.
Antonie De Favray


Kaynaklar

  1. M. Türetkan. Açık Havada İstanbul'dan Uludağ'ı Görmek Mümkün. Alındığı Tarih: 11 Nisan 2024. Alındığı Yer: Anadolu Ajansı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close