Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çınar Karakurt
Üye
4

İslam dünyasının gitgide bilimden uzaklaşmasının sebebi sizce ne?

Bir süredir bu soruya kafa yoruyorum. Din olamaz, çünkü meşhur Aydınlanma Dönemi'nde de din vardı. Moğol istilası gibi nedenlerden bitti diyoruz evet, ama şimdi neden bu halde, neden bilimden bu kadar uzak sizce?
1,557 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kevser Fidanboy
Kevser Fidanboy
3,829 UP
Sadece kendi düşüncelerim

İslam bilime oldukça değer veren bir dindir. Örneğin;

“Allah içinizden iman edenlerin ve kendilerine ilim verilenlerin derecelerini yükseltir.”

Mücâdele sûresi (58), 11

Tüm Reklamları Kapat

“De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”

Zümer sûresi (39), 9

Fakat gerçekten İslam dini öğrenmeye verdiği büyük öneme rağmen müslümanlarca bilimden oldukça çarpıtılan,akıldışı ve bu Kur'an'ın hangi yerinde yazıyor diye sorgulayabileceğimiz fetvalar, sözler duymuşuzdur. Bunun bence temel sebebi insanlığın çok önceki çağlardan itibaren dini, halk üzerinde otorite kurmak için kullanmış olmasıdır. Örneğin İlk Çağ Filozoflarından Seneca din ile ilgili görüşlerini şöyle belirtmiştir;

 "Din sokaktaki insanlar tarafından doğru, filozoflar tarafından yanlış ve siyasetçiler tarafından da gerekli olarak görülür."

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

İslam; Emevi döneminin bitimi (652-750) ile başlayan Abbasi döneminde (750-1258) kendi rönesansını ve altın çağını yaşamıştır. Dönemin bilim insanlarının vahiy ilmini, akıl ilmi ile pekiştirmesi ve yorumlaması, İslam coğrafyasını bilim yuvası haline getirmiştir. Abbasi yönetiminde başta gelen bilim insanları; Kindî, Fârâbî, Hârizmî, Battânî, İbn-i Sina, İbn-i Heysem, Birûni, İbn Rüşd, Cezerî, Gazzâlî, Nasîrüddin Tûsî, İbn Battuta, İbn Haldun, Uluğ Bey gibi önde gelenler, felsefe, matematik, astronomi, geometri, tıp gibi bilim dallarında ilerleme kaydetmesini sağlamışlardır.

Haçlı saldırılanın zayıflatması ve arkasından gelen Moğol istilaları 1258 yılında Abbasi yönetimini sona erdirmekle kalmamış. Bilime başkentlik yapan Bağdat'ın yıkılması, el yazmalarının yakılması, kütüphane ve eğitim kurumlarının yok edilmesi, dönemin bilim yuvalarına ve bilim insanlarına büyük zarar vermiştir. Fakat bu zararı fiziki olarak değerlendirmek gerekir.

Asıl zararı veren, Moğollar değil, orta çağ karanlığındaki Avrupa'nın; akıl ilmini kafirlik, vahiy ilmini ise tek gerçek ilim görmesi ve zamanla bu düşüncenin İslam coğrafyasında da hakim olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Dönemin en ünlü müderrislerinden İmam-ı Gazzali (1058-1111) pek çok filozofa ve bilim insanına katli vaciptir fetvası vermiş, akıl ilmini şeytanlaştırmış ve gerçek ilmin vahiy ilmi ile olacağı öğretisi ile kendi dönemi ve sonraki din adamlarını etkilemiştir.

Günümüzde bu etkileri İslam ülkelerinde maalesef hala görmekteyiz. Avrupa'dan neredeyse 700 yıl önce kendi rönesansını gerçekleştirmeyi başarmış Müslümanların akıl ilmi konusunda bu denli geri kalmasının bir türlü önüne geçilememiştir.[1]

Kaynaklar

  1. Anonim. İslamın Altın Çağı. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2023. Alındığı Yer: khanacademy | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close