Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nobody Die
Üye 4 Mart 2023 1 Cevap
3

Işınlanma neden gerçekleşmiyor?

Biliyorum. Görelilik Teorisine göre kütleye sahip olan hiçbir şey ışık hızından hızlı gidemez. Ama doğada her zaman aykırı olan birşey yok mudur? Yani ben ışınlanmanın mümkün olduğunu düşünüyorum. En azından okuduğum makaleler beni hala ikna edebilmiş değil. Biyoloji hocam "bir şey mümkün değilse hayalini kuramayız" demişti. O yüzden düşünüyorum.
356 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Temiz
Ahmet Temiz
127K UP
Fizik meraklısı 5 Mart 2023

Işık hızı veya kütlesiz parçacıkların hızı evrendeki limit hızdır ve sadece madde değil bilginin iletimi dahi bu limiti geçemez.[1]

Bu limitin varlığı ilk başlangıçta evrenin büyüklüğünü düşündüğümüzde yetersiz gibi görülebilir. Fakat hareket hızına bağlı olarak zamanın akış hızı değişmektedir.[2][3] Bu durumda yolculuğu yapan kişi arkada kalanları umursamadığı sürece teorik olarak milyarlarca ışık yılı uzaktaki galaksilere bile gidebilir. Hatta yolculuk süresi, ışık hızına yeterince yaklaşılabilirse yolcu açısından fark edilemeyecek bir noktaya kadar kısalabilir.

Sonuç olarak ışınlanma ile kastettiğiniz eylem (yolcuğu yapan varlık için) eğer çok kısa sürelerde absürt mesafeler kat etmekse bunda teorik olarak hiçbir engel yok. Fakat bu yolculuk geri dönüşü olmayan bir yolculuk. Çok fazla hızlanıp çok uzağa giderseniz döndüğünüzde güneş sistemimiz çoktan yok olmuş olabilir. Sizin için çok kısa süren bu yolculuk sırasında güneş sistemi için milyarlarca yıl geçmiş olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Peres, et al. (2004). Quantum Information And Relativity Theory. Reviews of Modern Physics, sf: 93. doi: 10.1103/RevModPhys.76.93. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. I. Miller. (1981). Albert Einstein's Special Theory Of Relativity. ISBN: 978-0-201-04679-3. Yayınevi: Addison Wesley Publishing Company.
  3. O. Darrigol. (2005). The Genesis Of The Theory Of Relativity. Einstein, 1905–2005, sf: 1-31. doi: 10.1007/3-7643-7436-5_1. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close