Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Oğuzhan Ay
Oğuzhan Ay
52K UP
Üye
1

Işıkların renk sınıflandırılmasını yapabilmek için kaynaktan doğal olarak o rengin çıkması mı gerekir?

beyaz bir ışığın önüne ışık geçiren mora boyanmış bir cam koyarak elde ettiğimiz mor ışık elektromanyetik spektrumda enerjisi ve frekansı diğer görünür ışıklara kıyasla daha yüksek olan ve dalga boyu küçük olan mor ışık mıdır yoksa gerçek mor ışığı elde edebilmemiz için birşeylerin doğal yolla mor ışık saçması mı gerekmektedir?(mor sadece örnektir.
227 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Aydınlatma sektöründe çalışan birisi

Önce kafandaki bazı karışıklıkları giderelim istersen.

Elektromanyetik spektrum
Elektromanyetik spektrum

Yukarıda gördüğün grafiğe elektromanyetik spektrum denilir. Dikkat edersen bizim görebileceğimiz ışık ne kadar dar bir bantta kalıyor. Sadece gözümüzün görebildiği ışıklara bir isim vermişiz doğal olarak.

Peki bu spektrum bize neyi anlatıyor? Işık bir enerjidir. Radyo dalgaları en az enerjiye sahip ışıklardır. Spektrumun diğer ucundaki gamma ışınları ise en yüksek enerjiye sahip ışıklardır. Işığı ölçerken enerjisi ile ölçebileceğimiz gibi genelde dalga boyu ile söylemeyi tercih ederiz. Dalgaboyunun birimi de bildiğin metredir.

Tüm Reklamları Kapat

Dalgaboyu kelimesi hiç kafanı karıştırmasın. Suya elinle vurduğunda yada bir taş attığında etrafa halkalar yayılır değil mi? Heh şim di suya düzenli aralıklarla taş attığını düşün. Eğer hızlı hızlı vurursan suya o dalgaların arası sıklaşacaktır. Yavaş vurursan o dalgaların arası açılacaktır. İleriye bir sopa çaktığını düşün. Sen saniyede 10 kere suya taş atarsan o sopaya saniyede 10 tane dalga vurur. Sen saniyede 30 defa taş atarsan saniyede 30 dalga vurur sopaya. Buna frekans denilir. Kabaca iki dalganın arasındaki mesafeye de dalga boyu denilir ve metre cinsinden ölçülür.

Biz insanlar atıyorum suya 20 dalga çarpınca kırmızı demişiz de, 100 dalga çarpınca mor demişiz. Neden peki? Görebildiğimiz ışıklar bunlar çünkü. Ama birde makine koyduğunu düşün, makine saniyede 1000 defa suya temas ediyor. Halkalar o kadar sık ki gözlerimiz ayırt edemiyor artı bunu. Ona da bir isim vermemişiz. Ancak yüzyıllar sonra hassas cihazlar geliştirip bu ışığın enerjisini ölçüp bu radyo dalgasıdır, bu uv ışıktır, bu xray'dir diye isimler vermişiz.

Şimdi asıl konumuza dönelim. Işığın renkleri dediğimiz şey aslında enerjisinin miktarı sadece. Yani bunu ağırlık birimleriyle ifade etseydik, yani dünyada böyke bir gelenek olsaydı, 1 kilo mavidir, 2 kilo pembedir derdik. Bir ışığın önüne bir filtre koyduğun zaman ordan belli enerji miktarındaki ışığın geçmesine izin verdiği için öyle tek rengi yansıtabiliyor.

Örneğin ünlü prizma deneyinde giren beyaz ışık çıkışta gök kuşağı renklerine ayrılıyor. Orda olan şet prizmanın üçgen şeklinden dolayı bazı fotonlar çok yol katediyor, bazıları daha az yol katediyor. Bu dalgaboyunda farklılığa yol açıyor. Yani farklı renkler görüyoruz. Çünkü o suya atılan taşın yarattığı dalgalar gibi durum. Yani ben 10 tane sopa çaksaydım suya. Her birinin arasına 10 cm mesafe koyarak taşın atıldığı noktadan sırayla uzağa koysaydım her bir çubuğun sensöründe farklı bir enerji seviyesi görürdüm. Kaynaktan 10 cm uzakta olan çubukta daha fazla enerji ölçerdim. Su halkası gittikçe enerjisi azalacağı için 100 cm uzakta olan çubuğun sensöründe daha az enerji ölçerdim.

Tüm Reklamları Kapat

Bizim gözümüzün farklı renkte görüyor dediğimiz şey farklı enerji görüyor aslında. Olay bundan ibaret. Senin sorundaki bir renk ışığın kaynağında mı üretilir sorusu hem evet hem hayır. Yani prizma örneğindeki ışığın dağıttığın gibi toplayabilirsin de. Biz buna mercek diyoruz. Merceğin yaptığı şey, küresel formundan dolayı ışığı toplamak ya da dağıtmaktır. Buradaki tek detay bizim görebildiğimiz, görünür ışık dediğimiz şey kırmızıdan maviye bütün renklerin yani bütün ışıkların toplamıdır.

Bu renk ayrımı konusunda baloncuk ya da suda oluşan köpük de bir fikir verebilir sana. Baloncuklar küresel bir şekle sahip olduğu için, üzerinden geçen fotonların katettiği mesafe de değişiyor. Bu yüzden gök kuşağımsı renkler görürüz baloncukta.

İleei okuma için kelvin konusunu da araştırabilirsin. Bu da bildiğin ışığın sıcaklığı. Doğal olarak bir ışık uzayda ilerlerken soğur, yani enerjisini kaybetmesi demektir bu. Bu yüzden evimizdeki led ampül sarı eski lambalar kadar sıcak olmaz. Çünkü eski sarı lambalar uv ışık da saçıyordu. Ama biz göremiyoruz. Led ışıkta demişler ki biz neden göremediğimiz ve sadece elimizi yakmaya çalışan bu ışığı üretiyoruz biz? Led ışıklar uv üretmediği için, hem eski lambalar kadar ışık saçabiliyor hem de uv ışık üretmek için uğraşmadığından elektrik faturamız daha az geliyor. Eski lambalr 100 wattı. Şimdiki lambalar 10-20 watt arası. Yani boşu boşuna %80 oranında göremediğimiz ve hiç bir işimize yaramayan ışık üretiyor ve onun elektrik faturasını ödüyormuşuz.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close