Einstein'ın görelilik teorisine göre ışık hızında zaman, ışık hızında giden kişi için durur. Fakat anlayamadığım şey şu ışık hızına bağlı olarak zamanın yavaşlamasının ve hatta durmasının sebebi nedir? Bu iki kavram fizik kuralları sebebiyle birbirinden ayrı olarak düşünülemez mi?
Örnekle açıklayayım; kendini park'ta bir bank'da oturduğunu düşün sağın da ve solun da sana 100 metre uzakta lamba var, hangisinin daha önce yandığını bulman gerekiyor. Sen sadece yere bakıcaksın, yere hangi tarafta ki ışık çarparsa o daha önce yandı diceksin. İkisi de aynı anda yandı ve sen ikisinin de aynı anda yandığını söyledin, evet doğru. Ama 100 metre değil de sağ taraftakini 150 metre ilerde olsun, ışıkların ikisi de yandığında sen soldakini önce görüceksin çünkü sana daha yakın, ışık daha az mesafe katedicek. E sen soldakinin önce yandığını söyledin ama yanlış ikisi de aynı anda yandı. Veya başka bir örnek mesela elinde bir kronometre var her bir saniye de bir ışık yayıyor, uzay da olduğunu düşün 10 km öten de bir kara delik var.(bildiğin gibi kara delik ışığı çekiyor ve hapsediyor, o yüzden ışık yansımıyor.) Biz bu kronometreyi kara deliğin ufuk çizgisinin yakınlarına götürdük(yane ne ışığı çekecek kadar yakın ne de ışığa zarara sokmayacak kadar da uzak) kara delik ışığın hızını yavaşlatıyor gibi görünecek 1 saniye de ışık çıkması gerekirken 3 saniye de bir çıkıyor. Bu kronometrenin suçu değil, kronometrenin olduğu yerde hala 1 saniye de ışık saçıyor, sadece sen farklı görüyormuş gibi hissediceksin. Einstein'in zaman göreleli bir kavramdır dediği olay bu, umarım anlamışsındır. Işık hızında hareket edince zamanın durmasını anlaman için boyutları iyi bilmen gerekiyor.
Bir cisim ne kadar hızlı hareket ederse o kadar kütle kazanır. Bu olguyu E=mc^2 adlı meşhur formülden elde ediyoruz. Bir cismi hareket ettirebilmek için o cisme bir belirli miktarda enerji vermeniz gerekir. Cismin enerjisinin harekete bağlı olarak artması doğal olarak kütlesinin artmasına sebep olur. Enerji artıyor ışık hızı sabit olmasından dolayı bu durum meydana geliyor. Bunu kavradığımıza göre asıl odaklanmamız gereken şey kütle zaman ilişkisidir. Bir cismi ışık hızının %99.9 u bir hızda hareket ettirdiğimiz zaman elde ettiği enerjinin büyük bir kısmı kütleye dönüşür. Kütlesi artan cisim Schwazschild Yarıçapı kritik noktasına ulaşınca cisim kendi içine çöker ve kara delik oluşturur. Kara delikler uzay zamanı muazzam miktarda büker. Bu nedenle zamanın yavaşlamasından ve teorik olarak durmasından bahsederiz.