Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Işık ve zamanın ilişkisi nedir?

Einstein'ın görelilik teorisine göre ışık hızında zaman, ışık hızında giden kişi için durur. Fakat anlayamadığım şey şu ışık hızına bağlı olarak zamanın yavaşlamasının ve hatta durmasının sebebi nedir? Bu iki kavram fizik kuralları sebebiyle birbirinden ayrı olarak düşünülemez mi?
820 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi

Örnekle açıklayayım; kendini park'ta bir bank'da oturduğunu düşün sağın da ve solun da sana 100 metre uzakta lamba var, hangisinin daha önce yandığını bulman gerekiyor. Sen sadece yere bakıcaksın, yere hangi tarafta ki ışık çarparsa o daha önce yandı diceksin. İkisi de aynı anda yandı ve sen ikisinin de aynı anda yandığını söyledin, evet doğru. Ama 100 metre değil de sağ taraftakini 150 metre ilerde olsun, ışıkların ikisi de yandığında sen soldakini önce görüceksin çünkü sana daha yakın, ışık daha az mesafe katedicek. E sen soldakinin önce yandığını söyledin ama yanlış ikisi de aynı anda yandı. Veya başka bir örnek mesela elinde bir kronometre var her bir saniye de bir ışık yayıyor, uzay da olduğunu düşün 10 km öten de bir kara delik var.(bildiğin gibi kara delik ışığı çekiyor ve hapsediyor, o yüzden ışık yansımıyor.) Biz bu kronometreyi kara deliğin ufuk çizgisinin yakınlarına götürdük(yane ne ışığı çekecek kadar yakın ne de ışığa zarara sokmayacak kadar da uzak) kara delik ışığın hızını yavaşlatıyor gibi görünecek 1 saniye de ışık çıkması gerekirken 3 saniye de bir çıkıyor. Bu kronometrenin suçu değil, kronometrenin olduğu yerde hala 1 saniye de ışık saçıyor, sadece sen farklı görüyormuş gibi hissediceksin. Einstein'in zaman göreleli bir kavramdır dediği olay bu, umarım anlamışsındır. Işık hızında hareket edince zamanın durmasını anlaman için boyutları iyi bilmen gerekiyor.

111 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ekşi Şeyler. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berke Kuday
Berke Kuday
6K UP
Rick Sanchez Dimension c137

Bir cisim ne kadar hızlı hareket ederse o kadar kütle kazanır. Bu olguyu E=mc^2 adlı meşhur formülden elde ediyoruz. Bir cismi hareket ettirebilmek için o cisme bir belirli miktarda enerji vermeniz gerekir. Cismin enerjisinin harekete bağlı olarak artması doğal olarak kütlesinin artmasına sebep olur. Enerji artıyor ışık hızı sabit olmasından dolayı bu durum meydana geliyor. Bunu kavradığımıza göre asıl odaklanmamız gereken şey kütle zaman ilişkisidir. Bir cismi ışık hızının %99.9 u bir hızda hareket ettirdiğimiz zaman elde ettiği enerjinin büyük bir kısmı kütleye dönüşür. Kütlesi artan cisim Schwazschild Yarıçapı kritik noktasına ulaşınca cisim kendi içine çöker ve kara delik oluşturur. Kara delikler uzay zamanı muazzam miktarda büker. Bu nedenle zamanın yavaşlamasından ve teorik olarak durmasından bahsederiz.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kozmik Anafor. (11 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 11 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close