Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enis Ergin
Üye 1 gün önce 1 Cevap
3

Işık nasıl oluşur, meydana mı gelir yoksa yansıma mıdır, Ateş, patlama vb. Gibi olaylarda nasıl oluşur, bir tepkime midir?

Aristoteles okurken ateş en sıcaktır, diğer şeylerin sıcaklık nedenidir dediği kısımı okuduktan sonra kendimi bu soruda buldum ve açıklama bulamadım. Fotonlardan demeyin lütfen ışığın yapısı değil yapısının oluşum nedenini merak ediyorum
153 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İbrahim Elcabuk
Fizik YL 1 gün önce

Bu soruya 2 farklı yaklaşımla cevaplayabiliriz;

1) Klasik Elektromanyetik Teori Yaklaşımı:

Işık aslında bir elektromanyetik dalgadır. Bu elektromanyetik dalganın vektörel olarak birbirine dik 2 bileşeni bulunur. Bunlar;

Tüm Reklamları Kapat

-Elektrik alan

-Manyetik alan

Maxwell denklemlerinden de bildiğimiz Ampere ve Faraday Yasaları bize zamanla değişen manyetik alan elektrik alan, zamanla değişen elektrik alan ise manyetik alan indüklediğini söyler. Bu yasalar boşlukta (vakumda, yük bulunmadığı uzayda) çözüldüğü zaman bize elektromanyetik dalga denklemlerini verir. Ayrıca bu denklemleri çözdüğümüzde

Tüm Reklamları Kapat

Elde ederiz. Burada epsilon vakumda elektrik geçirgenlik, mü ise vakumda manyetik geçirgenliktir. Bu da ışığın bir elektromanyetik dalga olduğunu kanıtlar nitelikte.[2]

2)Standart Model Yaklaşımı:

Kuantum alan teorisi ve Standart Model'e göre ışık, fotonlar olarak adlandırılan kütlesiz, spin-1 bozonların hareketiyle açıklanır. Elektromanyetik kuvvetin taşıyıcısı olan foton, kuantum elektrodinamiği (QED) çerçevesinde tanımlanır.

Standart Model'de elektromanyetik alan, gauge simetrisi (ölçüm simetrisi) temelinde tanımlanır. Elektromanyetizmayı açıklayan Abel gauge grubu olan U(1) simetrisi, fotonların varlığını zorunlu kılar. Dirac denklemi ile tanımlanan yüklü parçacıklar (örneğin elektronlar ve kuarklar), elektromanyetik alana foton alışverişi yoluyla bağlanır.

Kütlesizdir, çünkü elektromanyetik kuvvetin simetrisini bozmadan bir kütleli foton tanımlamak mümkün değildir.

Spin-1 parçacıktır, yani bir vektör bozonudur.

Elektrik yükü sıfırdır, dolayısıyla başka fotonlarla doğrudan etkileşmez.

Dalga-parçacık ikiliği gösterir, yani hem bir elektromanyetik dalga hem de parçacık özelliklerine sahiptir.

Klasik elektromanyetik teori bize ışığın bir dalga olduğunu söylerken, kuantum mekaniği ışığın aynı zamanda bir parçacık (foton) gibi davrandığını gösterir. Young'ın çift yarık deneyi, ışığın girişim modeli oluşturduğunu, yani dalga özelliği taşıdığını gösterirken; fotoelektrik etki, ışığın kuantumlanmış enerji paketleri (fotonlar) halinde davrandığını ortaya koyar.

Işığın enerjisi, Planck-Einstein ilişkisi ile verilir:

Tüm Reklamları Kapat

h Planck sabiti, f ise ışığın frekansıdır.

Bu, ışığın kesikli bir yapıya sahip olduğunu gösterir.

Tüm Reklamları Kapat

Elektromanyetik kuvvet, QED çerçevesinde foton değiş tokuşu ile açıklanır. Örneğin, iki elektron birbirini iterken, aslında sanal fotonlar alışverişi yaparlar. Bu, Feynman diyagramları ile modellenebilir.

Gerçek fotonlar, gözlemleyebildiğimiz ışık dalgalarını oluşturur.

Sanal fotonlar, yükler arasındaki etkileşimleri taşır ve klasik Coulomb kuvveti bu sanal foton değiş tokuşuyla açıklanır.[1]

Elektromanyetik dalganın bileşenleri
Elektromanyetik dalganın bileşenleri
https://www.noaa.gov/jetstream/satellites/electromagnetic-waves

Kaynaklar

  1. David J. Griffiths. Temel Parçacıklara Giriş. ISBN: 6051339299. Yayınevi: Nobel Akademik Yayıncılık.
  2. David J. Griffiths. Elektromagnetik Teori. ISBN: 9799758640828. Yayınevi: Gazi Kitabevi.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close