Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mesut Tkgz
Üye
4

IŞIK HIZININ SABİT OLDUĞUNDAN NASIL EMİNİZ?

Işığın hızının sabit olduğundan nasıl emin olduk? Ölçe bildiğimizden daha hızlı olup, henüz biz onu ölçecek bilgiye sahip olmayabilir miyiz?
490 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Rahmi Eren Çakır
Öğrenci

1800'lü yılların ortalarında James Clerk Maxwell bugün Maxwell denklemleri adını verdiğimiz denklemlerini yayınladı. Bu denklemler boş uzayın, vakumun, elektromanyetik özelliklerini açıklıyordu. Ve Maxwell kütlesiz olan elektromanyetik radyasyonun hızının ışık hızıyla aynı olabileceğini düşünmüştü. Bugün biliyoruz ki ışık da bir elektromanyetik dalgadır ve Maxwell'in bu denklemleri sayesinde ışık hızını, evrendeki diğer sabitlere dayanarak hesaplayabiliyoruz. Bilim insanları bu durumu sınamak için birçok deney yaptılar. Örneğin bazı cisimlerden lazerin yansımasını hesapladılar veya Albert Einstein'ın genel görelilik teorisi ile kütleçekiminin (kütleçekimi de cisimleri ışık hızında etkiler) gezegenler üzerindeki etkilerinin hızını hesapladılar. Bu deneyler sonucunda da tüm deneylerin sonucunun Maxwell denklemlerine uyduğunu gözlemlediler. Neyse ki ışık hızının hikayesi burada bitmiyor.

Kuantum alan teorisi evrenin, vakumun, düşündüğümüz kadar boş olamayacağını söyler. Boşluk olarak düşündüğümüz alanda anlık bir şekilde varolan ve anında yok olan parçacıklarla doludur. 3. kaynaktaki gifi izleyebilirsiniz. Bazı araştırmacılar bu parçacıkların ışık hızını etkileyebilecceğini düşünüyor ve ışık hızının hiçbir zaman sabit olamayacağını savunuyorlar.

Araştırmalarım sonucunda ilginç bir bilgiyle karşılaştım sizinle de paylaşmak isterim. Günümüzde kullandığımız metreyi de ışık hızına bağlı olarak tanımlamışız. Yani metrenin tanımı şu şekilde: Işık hızının saniyenin 1/299.792.458'inde aldığı yol.

Tüm Reklamları Kapat

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Yararlandığım kaynakları alta bırakıyorum. Detaylı bilgi almak isterseniz okuyabilirsiniz.

340 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Science Alert. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Forbes. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close