Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tamer Aydemir
Tamer Aydemir
1,129 UP
Üye
9

Işık hızına yakın hızda giden bir araç, zıt yönde ışık hızına yakın hızda giden aracın hızını ne olarak görür?

şimdi 2 aracımız olsun ikisi de sürtünmesiz Uzay da birbirlerine zıt yönlü hareket etsinler ve ikisi de ışık hızının %99'u ile seyahat ediyor olsun şimdi rastgele bir araçtan öbür araca baktığımızda ters yönde giden aracı ışık hızından daha hızlı gidiyor olarak mı görürüz?
879 görüntülenme
Işık hızına yakın hızda giden bir araç, zıt yönde ışık hızına yakın hızda giden aracın hızını ne olarak görür?
Işık hızına yakın hızda giden bir araç, zıt yönde ışık hızına yakın hızda giden aracın hızını ne olarak görür?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bir araç, diğer araca göre ışık hızının yaklaşık %99.99494975'inde gidiyormuş gibi görünürdü.

Bu tür soruların düştüğü 2 hata var:

  1. Referans çerçevesini belirtmiyorlar.
  2. Newton fiziği ile görelilik fiziğini birbirine karıştırıyorlar.

Eğer bu zıt yönde giden iki aracı dışarıdan, sabit bir referans noktasından izleyen bir gözlemciyseniz (yani referans çerçevemiz sabit bir noktaysa), o zaman gözlemciye ile, yani ışık hızının 2 katıyla birbirlerinden uzaklaşıyormuş gibi gözükürlerdi.[1] Ama elbette ki bu gerçek bir hız değil, sadece görünen bir hız. Tıpkı yeterince uzak galaksi kümelerinin bizden ışık hızından hızlı uzaklaşması, ama aslında hiçbir galaksinin gerçekte ışık hızında gitmiyor olması gibi (buradan bilgi alabilirsiniz).

Tüm Reklamları Kapat

Ancak referans çerçevemiz o iki arabadan biriyse, o zaman Newton fiziğindeki gibi dümdüz toplama yapamıyorsunuz. Yani burada yapılan hata, ışık hızından çok ama çok daha düşük hızlarda kullanabildiğimiz Newton fiziğini, ışık hızına yakın hızlarda da aynen kullanabileceğimiz yanılgısına düşmek... Halbuki Newton fiziği, Görelilik fiziğinin düşük hızlar ve düşük kütleli cisimlerde geçerli olan, özel bir durumundan ibaret. Dolayısıyla Newton fiziğinde öğrendiklerinizi olduğu gibi Görelilik teorisine uygulayamazsınız.

Bir diğer deyişle, bir aracın 100 km/h hızla, diğer aracın zıt yönde 100 km/h hızla gittiği durumda, bir aracın diğer araca göre de gibi bir bağıl hıza sahip olabilmesinin nedeni, bu kadar düşük ve önemsiz hızlarda bu Görelilik etkilerinin henüz ortaya çıkmaması. Dolayısıyla Newton fiziğini kullanmaya devam edebiliyoruz.

Ama ışık hızına yaklaşmaya başladıkça, Lorentz Faktörü olarak özetlenen görelilik etkileri ortaya çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla aşina olduğunuz ve sizi hatalı düşünmeye iten formülü yerine, bunu kullanmanız gerekiyor:[2]

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, ise, yerine koyalım:

Görebileceğiniz gibi, gerçek göreli hız ışık hızının 1.98 katı değil, %99.99494975'i oluyor.

Bu arada Görelilik fiziğinin düşük hızlarda gerçekten de Newton fiziğine indirgendiğini sağlamak için, 100 km/h (0.0277778 km/sn) sayısını, daha doğrusu bunun ışık hızı cinsinden karşılığı olan 0.0000000926c sayısını da aynı formüle koyabilirsiniz:

Yani:

Bunu da km/h hıza çevirecek olursanız:

Tüm Reklamları Kapat

Yani basitçe 100+100=200 diyerek hesapladığımız Newton fiziğinden beklediğimiz 200 km/h hız ile pratik olarak aynı!

Görebileceğiniz gibi, 100 km/h hızda giden bile bir miktar relativistik etki oluşuyor ama 0.12 km/h gibi bir fark birçok takometre ve pratik işlem için aşırı küçük olduğu için, göz ardı ediliyor.

Kaynaklar

  1. M. Destiny, et al. Special Relativity - Relative Velocity Greater Than Speed Of Light - Physics Stack Exchange. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2022. Alındığı Yer: Physics Stack Exchange | Arşiv Bağlantısı
  2. Stanford University. Gravity Probe B - Special & General Relativity Questions And Answers. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2022. Alındığı Yer: Stanford University | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close