Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Elon Mongerstern
Üye 1 Ekim 2023 3 Cevap
1

Işık hızına ulaşan bir cisme ne olur?

Fotonlara mı dönüşür? Kütlesi sınırlı olmasına rağmen sonsuza kadar genişler mi? Anına yok mu olur? Cismin bakış açısından bakıyor olursak onun için her şey durur mu? Yoksa bu safhaya geçemeden cisim hem kendi gözüyle hem de dışardan bakıldığında yok mu olur?
729 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Batuhan Piren
Öğrenci 4 Ekim 2023

Öncelikle ışık hızını geçmek diye bir kavram yok. İstediğimiz kadar yaklaşabiliriz fakat ulaşamayız. Işık hızının %90'ınına ulaşmak için bu cime (mc)2 sinin iki katı kadar kinetik enerji verilmesi gerekir. Bu enerjinin bulunması imkansıza yakındır. 100 tonluk uzay gemisinin ışık hızının %90ınına çıkarmak için 250-300 ton maddeyi enerjiye dönüştürüp o enerjinin bu gemiye yüklenmesi gerekiyor. Yeterince hızlı giderseniz zaman yavaşlar. Siz burdan 50 ışık yılı mesafe uzaklıktaki yıldıza gidebilirsiniz. Gittiğinizde 3 ay yaşlanmış şekilde varabilirsiniz. Fakat gittiğiniz geldiğiniz ama diyelim ki dünyada 101 yıl geçti. Dolayısıyla tanıdığınız kimse hayatta değil. Işık hızından hızlı iletişim mümkün değildir.

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ebru Tuba Ölçücü
Astrofizik ve uzay bilimleri araştırmaları 1 Ekim 2023

Aslında soruyu öncelikle ''ışık hızına ulaşabilir miyiz?'' diye alırsak daha iyi bir yaklaşım olacaktır.

Hayır ulaşamayız. Kütleye sahip herhangi bir cisim ışık hızına ulaşamaz. Saniyede (yaklaşık) 300.000 km. saatte 1.080.000.000 km olarak hesaplanır. Kütlesiz olan her dalga ışık hızında gitmektedir. Daha doğrusu zorundadır. Işık bile, ışık hızından hızlı gidemez.

Oldu da ışıktan hızlı gittiniz, bunun sonucunda zamanda geriye gitmiş olucaksınız. Einstein’ın görelilik teorisine göre bütün cisimler uzay-zamanda ışık hızında giderler.

Tüm Reklamları Kapat

Soruyu, uzay-zamanda ışık hızında gidildiğinde cisimler nasıl bir değişime uğrar olarak değiştirebiliriz. Hızlana cismin enerjisi ve kütlesi artar. Her parçacık ''Higgs alanı''ndan geçer. Fotonlar hariç. Parçacıklar Higgs alanından geçerken belirli bir kütle kazanırlar ve bu onlar için ''zor'' bir durumdur. Fotonlar bu durumu yaşamazlar.

Pexels

Einstein’in yazdığı hepimizin lisede karşılaştığı E = mc² denklemi, aslında bize kütle ve ışık hızıyla ilgili aradığımız bilgileri verir. Burada E enerji, m kütle ve c ise ışık hızını gösterir. Bir cismin hareket enerjisi arttıkça kütlesi de artar. Yani bir cismi daha hızlı gitmeye zorlarsanız, kütlesinin arttığını görürsünüz. Cisim ne kadar hızlı giderse, kütlesi de o kadar artar.

Kütlenin arttığını söylemiştik. Başka neler olurdu? Kısalım denen olaya tanıklık ederdiniz. Gördüğünüz her şey minik bir ''tünel'' içine sığabilirdi. Buna fotonların sebep olduğunu söyleyebiliriz. Aslında arkanızda olan fotonlar sanki görüş açınızın ilerisinden geliyormuş gibi gözükebilirler.

Kaynaklar

  1. kozan demircan. Neden Işıktan Hızlı Gidemeyiz? » Kozan Demircan. (14 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 1 Ekim 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Çağanalp Sarıkaya
14 yaşında fizik meraklısıyım 7 Nisan 2024

Öncelikle kütleli bir cismin ışık hızına ulaşması imkansızdır. Hızlandıkça kütle artar ve enerji artar zaman yavaşlar. Ama diyelimki ışık hızına çıktın. Fizik yasaları artık çalışmaz ve zaman durur. Hiçbir şey gözlemleyemessin. Neden sonuç ilişkisi olmaz. Eğer ışık hızından daha hızlı gidersen artık zaman geriye gidersin. Sonuçlar nedenlerden önce gelir. Yani mesela önce cam kırılır ondan sonra cama taş atarsın. Ve ışık hızında gittiğinde herhangi bir şeye küçük bir şey olsa bile patlarsın yani bunlar bir boşluk bulup orada hızlandığını varsayarsak olur.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close