Aslında soruyu öncelikle ''ışık hızına ulaşabilir miyiz?'' diye alırsak daha iyi bir yaklaşım olacaktır.
Hayır ulaşamayız. Kütleye sahip herhangi bir cisim ışık hızına ulaşamaz. Saniyede (yaklaşık) 300.000 km. saatte 1.080.000.000 km olarak hesaplanır. Kütlesiz olan her dalga ışık hızında gitmektedir. Daha doğrusu zorundadır. Işık bile, ışık hızından hızlı gidemez.
Oldu da ışıktan hızlı gittiniz, bunun sonucunda zamanda geriye gitmiş olucaksınız. Einstein’ın görelilik teorisine göre bütün cisimler uzay-zamanda ışık hızında giderler.
Soruyu, uzay-zamanda ışık hızında gidildiğinde cisimler nasıl bir değişime uğrar olarak değiştirebiliriz. Hızlana cismin enerjisi ve kütlesi artar. Her parçacık ''Higgs alanı''ndan geçer. Fotonlar hariç. Parçacıklar Higgs alanından geçerken belirli bir kütle kazanırlar ve bu onlar için ''zor'' bir durumdur. Fotonlar bu durumu yaşamazlar.

Einstein’in yazdığı hepimizin lisede karşılaştığı E = mc² denklemi, aslında bize kütle ve ışık hızıyla ilgili aradığımız bilgileri verir. Burada E enerji, m kütle ve c ise ışık hızını gösterir. Bir cismin hareket enerjisi arttıkça kütlesi de artar. Yani bir cismi daha hızlı gitmeye zorlarsanız, kütlesinin arttığını görürsünüz. Cisim ne kadar hızlı giderse, kütlesi de o kadar artar.
Kütlenin arttığını söylemiştik. Başka neler olurdu? Kısalım denen olaya tanıklık ederdiniz. Gördüğünüz her şey minik bir ''tünel'' içine sığabilirdi. Buna fotonların sebep olduğunu söyleyebiliriz. Aslında arkanızda olan fotonlar sanki görüş açınızın ilerisinden geliyormuş gibi gözükebilirler.
Kaynaklar
- kozan demircan. Neden Işıktan Hızlı Gidemeyiz? » Kozan Demircan. (14 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 1 Ekim 2023. Alındığı Yer: Kozan Demircan | Arşiv Bağlantısı