Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Işık hızın da hareket eden bir kişi ile dünya da yürüyen kişi arasın da nasıl zaman farkı oluşur?

Kaldırımda yürüyorum, ışık hızındaki araçla dünyanın etrafını durmaksızın dolaşan kişi yanımdan geçiyor. Araçtaki kişi ne kadar hızlanırsa eşit oranda benimde o oranda yavaş hareket ettiğimi görecek, yani o ne kadar hızlanıp zaman onun için ne kadar yavaşlarsa bende ona göre o oranda yavaşlamış olacağım ve ikimiz içinde zaman eşitlenmiş olmayacakmı
174 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bilinç deneyimi olarak siz hızlandıkça siz yine de duruyor ancak diğer herşey size doğru hareket ediyor olarak görür ve bu deneyimi yaşarsınız. Bu nedenle ışık hızına yaklaştıkca herşey size doğru o oranda akmaya başlar. Ancak siz kendinizin durduğu deneyimini yaşarsınız. Çünkü hareket algısı da zaman gibi görelidir evrende. Görelilik teorisi özünde bilinçin durumunu esas alan bir teoridir. Bu nedenle görelilik aslında bilinçsel görelilik olarak ifade edilebilir. Çünkü Einstein teorisine göre hareket eden bir gözlemci hareket edip etmediğini normal standartlarda algılayamaz. Özellikle sabit hızda hareket ediyor ise yani ivmelenme yoksa gözlemci kendisinin durduğu diğer herşeyin ise kendisine doğru geldiği veya hareket ettiği deneyimini yaşar. Kendisi gerçekten hareket ediyor olsa bile bilinç deneyimi her zaman bu şekilde yaşanır. Bu nedenle görelilik teorisi bilinçin neden evren deneyimi bakımından merkezde olduğunu ortaya koyan teoridir. Çünkü evrenin zaman ve hareket deneyimi göreli ve gözlemciye göredir. Yani gözlemci için lokal bir zaman deneyimi yaşanır. Daha da açarsak gözlemci için kendisi ( için bilinç deneyimi olarak) durur ama zaman nehri akar. Evrenin gerçek durumunda ise zaman gerçekten akıyor mu yoksa Einstein düşündüğü gibi donmuş bir nehir mi bilemeyiz. Kendi (bilinçsel) deneyimimiz nedeniyle bilinçlerimiz için zamanın aktığına deneyimsel olarak eminiz ama bu sadece bilinçlerimizin deneyimi için geçerli ama evren için geçerli olmayabilir. [2]

Son bir bilgi olarak arabanın içinde giderken arabanın (ve doğal olarak içindeki kendinizin) hareket ettiği ön bilgisine sahip olmasanız o andaki deneyiminiz arabanın (ve tabi kendinizin) durduğu ve alttan yolun ve diğer geri kalan herşeyin size doğru aktığı deneyimidir. Buna arabada giderken dikkat ederseniz bu deneyimi fark edebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. Einstein. (1989). İzafiyet Teorisi. Yayınevi: Say Yayınları.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close