Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Budak
Enes Budak
46K UP
Üye 9 Kasım 5 Cevap
5

Işık hızı ile giden fotonlar için zaman durmuş oluyor, yani onlar için, herşey hareketsiz halde. Peki nasıl bir konumda herşey hareketsiz gözüküyor?

Işık hızında giden bir foton için zaman durmuş haldedir. Yani herşey hareketsiz halde. Sorum şu,ışık hızında giden o foton için, zaman "her zaman" durmuş halde ise ,yani hiçbir zaman hiçbir şey hareket etmiyorsa, o fotona göre,içinde bulunduğu uzay zaman dokusunda herhangi bir madde var mıdır?Fotonun deneyimlediği hareketsizlik neredeki bir durum ?
650 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 9 Kasım

300 kilometrede 1 saniyelik değişim!

Düşünün ki biz bir yol üstündeyiz sabit bir noktadayız ve dışarıdan sadece adımlarımıza odaklanmış bir gözlemci için ileriye doğru göreli yürüyüşümüz aslında ileriye doğru bir hareket değil, aksine tıpkı bir yürüyüş bandını adımlıyormuşuz gibi yol altımızdan geriye doğru akıp gidiyor.

Düşünün ki bu yürüyüş bandı aslında uzay-zaman dokusunun kendisi ve bu durumda evrenin uzay zaman dokusunun üstüne inşa olunan maddi her şey bu bant ile birlikte ayaklarımızın altından arkaya doğru akıp gidiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Hızlandıkça (ve dolayısı ile Kütlemiz ve çekimi arttıkça) akış da hızlanıyor ve öyle bir noktaya geliyoruz ki; hızımız kütlemizi ve dolayısı ile kütle çekimimizi arttırdıkça enerji ihtiyacımız artıyor, karşılayabildiğimiz yere kadar enerjimiz arttıkça hızımız ve dolayısı ile birbirini sürdürecek şekilde kütlemiz, çekimimiz, enerjimiz ve hızımız artmaya devam ediyor. Ta ki fizik yasaları bize “senin bu yükünü bu hızla taşıyacak enerjiyi artık sana sağlayamam, ya dur ya da yükünden arın” diyene kadar.

İşte bu kütleli olanın maksimumudur. Ve asla ışık hızının aşılmamasının da nedeni.

Fakat ışık (foton) kütlesiz olduğu için, ta doğumundan itibaren bundan muaf ve uzay-zaman dokusunun kendi olağan akışı hızında bir hızda sürekli olarak; tıpkı altındaki yürüyüş bandının (kendisi sabit olmak üzere) geriye doğru akışı misali bir akışı, OLMAYAN AKIŞI deneyimliyor, ya da daha doğru bir ifade ile DENEYİMLEMİYOR.

Biri uzay-zaman dokusu diğeri ışığın kendisi olmak üzere aynı yöne, aynı hızda ve yan yana seyahat eden iki otobüsün harekete ve zamana ilişkin birbirleri ile ilgili olarak yaşayacağı deneyim misali… Genel görüş bu yönde…

Tüm Reklamları Kapat

Fakat ışığın, hızına rağmen evren nazarındaki hantallığı ve evrenin daha hızlı genişlemesi ile evrenin kendi uzay-zaman dokusuna (vezir olmaları hasebiyle) “iltiması”; ışık hızında bile zamanın asla durmayacağı fakat ona çok yaklaşılacağı görüşlerini de hesaba kattığımızda, işimiz artık matematiğe kalır.

Devinen evrende 300 bin kilometrede bir saniyelik değişim ve ışığın aynı yerden ve hemen ardından ikinci kez geçmesi koşulu ile …Işığın deneyimleyebileceği yegane şey bu.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Fatma Nur İnakçı
Bilimsever Okuyucu 9 Kasım

Işık hızında giden bir fotonun gözünden bakınca zaman durmuş oluyor. Yani fotonun kendisi için hiçbir şey hareket etmiyor çünkü zaman sıfırlanmış oluyor. Ama burada kritik bir nokta var: Fotonun zamanı duruyor ama bu fotonun içinde bulunduğu uzay zaman dokusunda hiçbir şeyin olmadığı anlamına gelmiyor.

Foton zaman deneyimlemediği için aslında onun hareketsiz olduğunu söylemek doğru olur mu, tartışmalı. Zaman ve mesafe foton için bir anlam ifade etmiyor çünkü ışık hızında hareket ediyor. Yani foton bir yerden başka bir yere geçtiğinde bizim bakış açımızdan zaman geçiyor ama foton için o geçiş anlık bir şey, herhangi bir zaman yok. Bu yüzden foton bulunduğu uzay zaman içinde hareketsiz görünmüyor sadece zaman ve mesafe kavramları ona göre yok.

Özetle fotonun zamanı duruyor diye onun içinde bulunduğu uzayda hiçbir şey yok demek doğru değil ama onun açısından zaman ve mesafe sıfırlanıyor, bu yüzden foton için bir konum algılamak mümkün değil.

Tüm Reklamları Kapat

11
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Okur 9 Kasım

Aslında bu konuyu Einstein görelilik ile çok güzel açıklamış. Konumsal olarak baktığınız yere göre durum değişir. Işık hızında giden bir nesneye dışarıdan baktığınız sizin için hızlı giden bir nesneden başka birşey gözlemlemeyeceksiniz. Eğerki ışık hızında giden bir nesnenin içindeysenizde sizin içinde bulunduğunuz referans durumdan hızlı gidebilecek herhangi bir şey olmayacağı içinde gördüğünüz herşey size hareketsiz görünmek yerine zaman yavaşladığı sizin için yavaşlayacaktır ve evrendeki zaman anlayışı değişecektir. Zaman ve hız ile ölçmeye çalıştığınız herşey değişecektir tabiki haliyle.

8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
Fizik İle İlgilenen 9 Kasım

Fatma Hanım cevabında ifade etmeye çalışmış, fazlaca bir şey eklemeye gerek yok. Aslında kafanızı/kafamızı karıştıran durum sorunuzun içeriğinde çok güzel ifade edilmiş "Fotonun deneyimlediği hareketsizlik neredeki bir durum ? Aslında sorunuzun can alıcı cevabı bu cümlenin içinde yatıyor. Foton bu hareketsizliği de deneyimlemiyor, hareketsizliği deneyimlemek için de zamanın akması gerekir.

Daha iyi algılamak için somut şeylerden gidelim: Şimdi siz foton gibi ışık hızına çıkabilecek kabiliyette olun, ben de yeryüzünde yaşayan birisi. Siz bir anda uzayda ışık hızına çıkın ve bana göre 10 yıl boyunca bu hızda gidin. Işık hızına çıkmadan önce etrafınızdaki gezegenlerin, Güneş'in size göre olan o anki konumunu biliyorsunuz. Işık hızına çıktığınızda bana göre 10 yıl geçti ve her şeyin konumu elbette değişti. Sizin hızınız ışık hızından tekrar sıradan bir hıza düştüğü an, yani zamanı benim gibi algılamaya başladığınızda konumların değiştiğini bir anda fark edersiniz. Ancak en son tespit ettiğiniz konumlar sizin için öylece sabit kalmaz, sadece zamanda bir anda sıçrama yapmış gibi hissedersiniz.

Tüm Reklamları Kapat

7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Kadir Kabakçıoğlu
Müzisyen 9 Kasım

Fononlarla ilgili olduğunu biliyorum yani fotonlar parçacık, fononlar da ışık huzmeleri ile renklerle ilgili diye hatırlıyorum en azından. Eğer öyleyse, parçacığı aşmış ve dalga boyunda ilerlemiş veya duruyor olabiliriz. imagine şarkısında anlatıldığı gibi :) spektrum genişlemiş ve biz daralmışız gibi.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close