Kütleçekimini Newton fiziğindeki gibi iki cismin birbirini etkilemesi olarak düşünürsek, bu şekilde bir sorunla karşılaşırız. Ancak bu gerçekten bir sorun mudur? Belki de düşüncemizin temellendiği kabulü değiştirmemiz gerekiyordur.
Kütle çekimi iki cisim arasında doğrudan var olan doğrusal bir kuvvet değildir. Uzay-zaman dokusunun bükülmesi sebebiyle cisimlerin doğrultularındaki sapmadır. Bu sapma da aslında dışardaki bir gözlemci içindir, foton açısından bir sapma yoktur. O kendini hala düz gidiyormuş gibi görüyordur.

Işığın kütle çekiminden etkilenmesinin sebebi Newton fiziğindeki gibi bir kütlesi olmasından değil, bir momentumu olmasındandır. Yani enerjisi sebebiyle genel görelilik kuralları ışığı da etkilemektedir.
Cevabımı çok uzatmamak için daha detaya girmeyeceğim çünkü belirttiğim kaynakta bu konu biraz matematiksel de olsa çok güzel bir şekilde anlatılmış. Yazının denklem kısımları olmasa bile konunun anlatmaya çalıştığı noktayı güzel açıkladığını düşünüyorum.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. Fotonlar Kütlesizse, Kütleçekiminden Neden Ve Nasıl Etkileniyorlar?. (2 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 23 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı