Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Işığın hızı artabilir mi?

ışık, uzayda ışık hızında giderken herhangi bir gök cismine dik açıyla gelirse gök cisminin kütle çekimi nedeni ile hızı artmaz mı?
328 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cem Ergünay
Kuantum Fiziği İlgilisi

Kütleçekimini Newton fiziğindeki gibi iki cismin birbirini etkilemesi olarak düşünürsek, bu şekilde bir sorunla karşılaşırız. Kütle çekimi iki cisim arasında doğrudan var olan doğrusal bir kuvvet değildir. Uzay-zaman dokusunun bükülmesi sebebiyle cisimlerin doğrultularındaki sapmadır. Bu sapma da aslında dışarıdaki bir gözlemci içindir, foton açısından bir sapma yoktur. O kendini hala düz gidiyormuş gibi görüyordur.

Işık "kütlesiz" olmasına rağmen kütleçekim yasasına uyar, çünkü kütleçekimi, iki cisim arasındaki doğrusal bir kuvvet değil, kütleler sebebiyle uzay-zaman dokusunda meydana gelen bükülmenin, cisimlerin doğrultularını etkilemesidir.

Işık hızı, evrenimizin vakum ortamındaki elektrik ve manyetik geçirgenliğiyle ilgili bir "sonuç"tur. Yani evrenimizin dokusu sebebiyle gözlemlediğimiz bir olgudur.

Tüm Reklamları Kapat

Işık hızının geçilemeyeceği cümlesi aslında eksik bir cümledir. Şu ifade daha açıklayıcı olabilir:

"Bulunduğumuz evrende, vakum ortamında, kütlesiz bir cismin ulaşabileceği maksimum hız 299,792,458 metre/saniye'dir."

Sorudaki gibi ışık bir gök cismine dik açıyla bile gelse, hiçbir şey kütlesiz bir cisimden daha hızlı gidemeyeceği için (çünkü kütlesi yok. Daha hafif bir madde olamaz) ışık da daha hızlı gidemez.

Kaynaklar

  1. Lumen Learning. Photon Momentum. Alındığı Tarih: 18 Mart 2024. Alındığı Yer: Lumen Learning | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Orjin Astromat
Araştırmacı, Okur

Şu ana kadar yapılan gözlemler ve bilimsel teoriler ışığın evrensel bir sabit olan ışık hızı (299,792,458 metre/saniye) üzerinde değişiklikler olamayacağını göstermektedir. Albert Einstein'ın özel görelilik teorisi, ışığın boşluktaki en yüksek hız olduğunu ve bu hızın hiçbir nedenle aşılamayacağını öne sürer. Bu teori, ışığın hızının uzay ve zamanın yapısını etkilediğini ve fizik yasalarının evrensel çerçevesini oluşturduğunu belirtir.

Bu nedenle, mevcut fizik teorileri ve gözlemler çerçevesinde, ışığın hızının artması mümkün değildir. Fizik yasalarının temel taşlarından biri olan bu sabit hız, birçok farklı bilimsel alanın temelinde yatar ve günümüzün en iyi fizik modelleri tarafından desteklenir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. R. Ü. Eğitimi. Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi | Rusya'da Üniversite Eğitimi. Alındığı Tarih: 13 Mart 2024. Alındığı Yer: Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi | Rusya'da Üniversite Eğitimi | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close