Kütleçekimini Newton fiziğindeki gibi iki cismin birbirini etkilemesi olarak düşünürsek, bu şekilde bir sorunla karşılaşırız. Kütle çekimi iki cisim arasında doğrudan var olan doğrusal bir kuvvet değildir. Uzay-zaman dokusunun bükülmesi sebebiyle cisimlerin doğrultularındaki sapmadır. Bu sapma da aslında dışarıdaki bir gözlemci içindir, foton açısından bir sapma yoktur. O kendini hala düz gidiyormuş gibi görüyordur.
Işık "kütlesiz" olmasına rağmen kütleçekim yasasına uyar, çünkü kütleçekimi, iki cisim arasındaki doğrusal bir kuvvet değil, kütleler sebebiyle uzay-zaman dokusunda meydana gelen bükülmenin, cisimlerin doğrultularını etkilemesidir.
Işık hızı, evrenimizin vakum ortamındaki elektrik ve manyetik geçirgenliğiyle ilgili bir "sonuç"tur. Yani evrenimizin dokusu sebebiyle gözlemlediğimiz bir olgudur.
Işık hızının geçilemeyeceği cümlesi aslında eksik bir cümledir. Şu ifade daha açıklayıcı olabilir:
"Bulunduğumuz evrende, vakum ortamında, kütlesiz bir cismin ulaşabileceği maksimum hız 299,792,458 metre/saniye'dir."
Sorudaki gibi ışık bir gök cismine dik açıyla bile gelse, hiçbir şey kütlesiz bir cisimden daha hızlı gidemeyeceği için (çünkü kütlesi yok. Daha hafif bir madde olamaz) ışık da daha hızlı gidemez.
Kaynaklar
- Lumen Learning. Photon Momentum. Alındığı Tarih: 18 Mart 2024. Alındığı Yer: Lumen Learning | Arşiv Bağlantısı