Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Bolat
Üye 14 Ağustos 2 Cevap
1

Işığın %100 ünü emen bir madde görünmez olmaz mı?

Öyle bir madde var mı bilmiyorum ama ışığın %99 unu emen boyalar falan var ama ışığın %100 ünü emen bir madde bize hiçbirşey yansıtamayacağı için görünmez olmaz mı ?
262 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yağız Merdivan
Fizik olimpiyatçısıyım ve 4 yıldır teorik fizik ile uğraşıyorum 15 Ağustos

Evet ışığın %100'ünü doğuran bir madde gözümüze herhangi bir foton göndermeyeceği için görünmez olacaktır. Ancak bu cismi yine de tespit edebiliriz. Mesela bu cismin etrafından saçılan fotonlarıtespit ederek algılayıcıdaki boşluklardan faydalanarak bulabiliriz ya da bütün ışığı soğuyan bir cisim ısınacağı için termal kameralarda bu cismi tespit edebiliriz.

6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Berk Mutlu
Berk Mutlu
62K UP
Öğrenci 14 Ağustos

sizinde tahmin ettiğiniz gibi cevap evet, o madde görünmez olur. Bunun nasıl olduğu ise sıradan bir optik konusudur aslında. ışığı emen maddeden gözümüze(veya herhangi kamera benzeri bir şeye) herhangi bir ışın gelemeyeceği için onu görmemiz ''ışık'' ile mümkün olamaz ancak onun orda olduğunu başka yöntemler ile kavrayabiliriz. Önrneğin bu cisim tüm ışığı emeceğinden yüksek miktarda iç enerjiye sahip olacak,madde bu enerjiyi farklı yönlerde kullanabilir belki(buna yazın siyah tişörtlerin daha çok ısı emdiğinden daha çok terletmesi örnek olarak verilebilir) ancak en bariz şekilde o maddenin cinsine göre bir oran ile ısınması gerekir bunu da termal kameralar ile yahut maddenin frekansı vb. yöntemlerle ölçebiliriz. Bu dediğimizin gerçek hayatta çok güzel bir örneğide var:Kara delikler. Kara delikler içlerine gelen her şeyi yutabildiklerinden ışığıda yutuyorlar ve bu nedenle kara delikleri herhangi bir şekilde kolayca göremeyiz. Peki ışığı tamamen yutmasına rağmen nasıl onu fotoğrafladık? öncelikle bunu bir ''fotoğraf karesi'' olarak yorumlayamayız çünkü 2019 yılında çekilen bu ilk sözde fotoğraf aslında dünyanın farklı yerlerinde bulunan 8 radyo teleskobundan gelen verilerin her biri teker teker 2 sene boyunca incelenerek bir bütün haline gelerek tek bir kareyi oluşturmuştu.

Eğer karadeliklerin fotoğraflanmasını merak ederseniz https://evrimagaci.org/ilk-kara-delik-fotografi-ile-ilgili-bilmeniz-gereken-her-sey-7743 buradan da okuyabilirsiniz. Umarım yardımcı olmuşumdur.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close