Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
61

İntihara teşebbüs eden birini neden geri kazanmaya çalışırız? Kişisel bir müdahelede bulunmak onun bireysel haklarını hiçe saymak demek midir?

7,135 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
41 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Aslında düz mantıkla baktığımızda, kişinin kendi yaşamıyla ilgili kararlarının öznel ve üzerinde tartışılamaz olduğu düşünülebilir. Ancak, sahip olduğumuz savunma mekanizmaları, kendimize zarar vermeyecek kadar güçlü. Zarar vermeyecek kadar. Peki madem bu kadar güçlü ise, neden intiharları sürekli olarak görüyoruz.

Hayatı algılama ve yorumlama, düşünce yapımız için temel düzeyde önemli. Çünkü mağara döneminde gerçek tehditler ve sorunlar ölüm riski vardı. Oysa günümüzde riskler aslan-kaplana göre o kadar girift karmaşık bir yapıda ki, artık bireyler gerçek anlamda tehdit olmayan konuları da tehdit olarak görmeye ve olumsuz olarak etkilenmeye başladı. Faturalar, vergiler, emeklilik, üst ast ilişkileri vs vs vs. Bu da, gerçek sorunları halledebilecek güçteki savunma mekanizmalarını zayıflatıyor. Kişiler "parasempatik" moda geçemedikleri için yoğun stres kaygı hatta panik atak yaşamaya başlıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Yani kendi ölümünü isteyen bir kişi çok yüksek ihtimalle, sağlıklı düşünemeyecek bir haldedir. Bu durumdaki bir kişiye sağlıklı düşünen bireylerin müdahelesi yanlış görülmemeli. Sigara içerek uzun vadeli intihar eden bir kişiye doktorun sigarayı bırakmasını söylemesi gibi bir yaklaşım aslında. Ölümün bir hak olarak görülebilmesi için, kanserin terminal dönemi gibi medikal bir yolla düzeltilemeyecek durumlar söz konusu olmalı en azından. Çünkü birey sağlıklı düşünmeye başladığında çoğu zaman "iyi ki yapmamışım" diyerek yaşadığına sevinmektedir. Ötenazi ile intihar farklı konular kısaca.

502 görüntülenme
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bora Sami Kırkıcı
Öğrenciyim

İntihara teşebbüs eden birisini engellemeye çalışmamızın belli başlı sebepleri olabilir.

1) Dindar bir insan, o kişinin cehenneme gideceğini düşündüğünden onu engellemeye çalışabilir.

Tüm Reklamları Kapat

2) Toplum, intihardan etkilenip cesaret kazanarak intihara yönelmesin diye...

3) İntihara teşebbüs eden kişinin geçtiği dönüm noktalarından biz de geçmiş olabiliriz ve empati kurarız. Buna değmeyeceğini anlatmaya çalışırız.

Tüm Reklamları Kapat

4) Ve bence kendimiz ölmekten korktuğumuz için o kişiyi durdurmaya çalışırız...

Ayrıca belirtmem gerekirse, ötanazinin yasal olması gerektiğini savunuyorum. İntihar etmek isteyen birisi bazı testlerden geçerek yaşamına son verebilme hakkını elde edebilmeli. Brutal ama gerçekler.

261 görüntülenme
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ecrin Çayan
Ecrin Çayan
1,441 UP
düşünce belirtme amacı ile

Öyledir. Ama yine de bu yaşadığımız hayat elimizde varolduğuna dair emin olma ihtimalimizin en yüksek olduğu şeydir. Yaşadığımız şeyler, tecrübe edebilececeğimiz şeyler,hislerimiz elimizdeki tek şeydir. Birinin ne yaşamış olursa olsun bu hayata dair,yaşayabileceği güzel şeylere dair ümidini kaybetmemesini isteriz. İyi ki yaşamışım,ne kadar çok şey kaçırmışım mentalitesine kavuşmasını dileriz. Üç sebebi olduğuna inanıyorum bu durumun. İlk olarak eğer vazgeçirebilirsek ve hayatı iyiye giderse yaşayacağımız tatmin,birini kurtarmış olmanın verdiği haz,vazgeçiremezsek ve intihar ederse yaşayabileceği güzel şeyleri kaçırmış olmasından,birini kurtaramamış olmamızdan gelen vicdan azabı. Diğeri ise aynı tür olmamız,ikimiz de insan olduğumuzdan dolayı aynı türdeki başka birini kaybetmek istemiyor olabiliriz. Büyüdükçe sahip olduğumuz ideolojilerden dolayı belirli gruplara mensup insanları ötekileştirmiş ve onların ölmüş olmasını diliyor olabiliriz fakat aynı türe mensup bireyler bir diğerinin ölümünü istemez. Benzer varlıklarız ve belki evrimsel olarak geçmişte bir bütün olarak diğer canlılara karşı savaşmamızdan gelen grup üyesini kaybetmeme isteği de olabilir.

342 görüntülenme
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Göksu
Otodidakt

Bireysel haklar konusunda, bireyin özerkliğine saygı gösterme ihtiyacı ile yaşamını ve refahını koruma görevi arasında denge kurmak esastır. Çoğu durumda, intiharı önlemek için müdahale etmek, haklarını hiçe saymak değil, duygusal ve zihinsel durumları nedeniyle karar verme yeteneklerinin geçici olarak bozulduğunun kabulüdür.

Bir yan fayda olarak, intihar girişiminde bulunmuş birine ilgi ve alaka göstermek, ruh sağlığı sorunları ve intiharı çevreleyen stigmayı kırmaya yardımcı olur. Toplumda ruh sağlığı mücadelelerine karşı daha şefkatli ve anlayışlı bir tutumu teşvik edebilir.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan toplum olarak yaşayan sosyal bir varlıktır ve her ne kadar bireysel haklarımız olsa da, sırf var oluşumuzla bile bireylere ve topluma karşı sorumluluklarımız da var. Unutmayın, sorumluluk yoksa hak da yoktur. Bir hakkın varlığından bahsedeceksek orada sorumluluk da vardır.

Bir insan, sırf var olmakla bile sokağın köşesindeki bakkala karşı bile toplumsal olarak sorumludur. O insan var olacak ki bakkal bakkallığını yapabilsin.

Tüm Reklamları Kapat

Böyle düşündüğünüz anda bir insanın kendisini yok etme dürtüsünün, topluma (ve mesela sevenlerine) karşı büyük bir sorumsuzluk olduğu ortaya çıkar. Tüm toplum nezdinde küçük bir sorumluluk olsa da, bireysel alanda büyüktür.

Ayrıca şunu düşünün: Tam tersine intihar vakalarına karışılmasa ve "Herkes keyfi istediğinde intihar edebilir, bu gayet doğal bir davranıştır" mantığı toplumda oturmuş olsa...

Yüksek ihtimalle toplum diye bir şey kalmazdı çünkü birey grupları birbirleri arasında güven tesis edemezdi. Yarın durduk yere yok olabilecek bir insana kim, hangi konuda, nasıl güvenebilir?

Toplum olmazsa sosyalleşme, sosyalleşme olmazsa da "insan" olmaz.

İntihar vakalarına müdahale etmezsek, insanlığı yok etme yoluna gireriz.

222 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Selin İşidoğru
moleküler biyolog

İkinci sorunun cevabı hem evet hem de hayır. İntihar etmek isteyen birin vazgeçirmeye çalışmanın birçok sebebi olabilir. Bunlardan biri bilimsel dayanaklar. İntihara meyilli olma durumu hem genetik hem de çevresel koşullara bağlıdır. Bunlar, uygun koşullarda bir araya geldiklerinde bazı fizyolojik bozukluklar yaratırlar ve intihar düşünceleri tetiklenir. Bununla birlikte atalarımızın davranışlarına baktığımızda hayatta kalmak istediklerini ya da başka bir deyişle hayatta kalmak isteyenlerin torunları olduğumuzu da söyleyebiliriz. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda intiharı engellemek, sağlıklı bir beynin vermediği bir kararı durdurmak olarak söylenebilir. Bu noktada, bireyin haklarına bir saldırı olarak adlandırmak doğru olmayabilir. Ancak çevresel koşullara bakarsak, işler biraz değişebilir. Büyüdüğümüz aile, geliştiğimiz çevre ve yaşadığımız toplum ayrı etkenlerdir. Bu noktada kişisel bir bakış açısı sunacağım, bilinci yerinde olan bir birey, yani intihar olgusunun ne olduğunu bilen ve hangi fizyolojik sorunları olduğunun farkında olan, buna rağmen intihar kararını veren birini engellemenin, birey haklarına saldırı olarak adlandırılabileceğini düşünüyorum (yine bu noktada intihara meyilli kişi, bana göre bireysel düzeyde değerlendirilmeli). Neden geri kazanmaya çalışırız sorusunun yanıtı da kişiden kişiye değişen bir durumdur. Benim için iki durum söz konusu, karşımdakinin sağlıklı bir şekilde karar vermemiş olduğu düşüncesi ve sevdiğim insanı bir daha göremeyecek olduğum bilinciyle adımlar atabilirim.

140 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close