Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Derin Demirel
Üye 12 saat önce
1

Ödüllü Soru İnsanlığın özü kavramı nedir? Başka bir deyişle, insanı insan yapan şey nedir?

Örneğin, birini sevmek, nasıl insana kendisini feda edecek kadar büyük bir şey yapmasına yol açar? Fedakârlık, sevgi gibi kavramlar
Cevap Ver 500 UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Deniz Uzunoğlu
İnsanlıkla ilgili deneyimim var 34 dakika önce

İnsanı hayvandan ayıran şey insanı hayvandan ayırmaktır! Çocukken "sürekli insan olmak şöyledir, insan olmak için şunlar şunlar yapılmalıdır" veya "adam olmak kolay değil, adamlık şudur, kadınlık budur" gibi laflar duyarak büyüdük ve aklımızın bir ucunda sürekli "acaba yeterince insan mıyım? "Adam olmak için gereken şeyleri yapıyor muyum?" gibi sorular, şüpheler normalde düşünmemiz gerekenleri bekletip bizi oyaladı. Peki nedir insanlık? Öncelikle bu kavram görelidir. Örneğin dokuz yüz milyon lirası olan bir arkadaşın ihtiyacın olduğunda sana yüz lira veriyorsa, cebinde sadece iki yüz lira parası olan bi arkadaşının sana yüz lirasını vermesi aynı şey değildir. Bu yüzden insanlığımız karşımızdaki insanın durumuna, kendi durumumuza, o anki zamana, coğrafyaya, hatta ülkenin durumuna, ekonomisine, savaşta olup olmamasına göre değişir. İnsanlıktan genel kasıt senin yanında insanlık dışı işler yapıldığında buna göz yumup yummadığınla belli olur. Fakat bu insanlık ve empati yapma derecesi de diğer tüm duygular ve kavramlar gibi kişiye göre değişir. Sevgi temel bir duygudur, hayvanlarda da annelik içgüdüsüne ilişik şekilde görebilirsin, sevilen canlıya koruyucu bir enerji ve güç sağlar, hormonların sağlıklı gelişmesine sebep olur. Karşı cinsten birine aşık olduğunda ona fedakarlık yapmış olman seni fedakar bir insan yapmaz. Fedakar insan etrafında kendinden zayıf gördüğü kişilere elinden geldiğince yardım ediyordur, bu onun karakterinin parçasıdır ama "o insan da biz değiliz" diyemezsin. Eğer kendini savunamayacak bir canlıya yardım etme dürtüsü sende varsa ( aslında empati dediğimiz işlev ayna nöronların sağlam çalışıyor olmasından kaynaklanıyor) huzur içinde "bende insanlık var" diyebilirsin. Bir kedi arabanın altında kalıp ezildiğinde oturup iç organlarını inceliyorsan empati yeteneğin gelişmemiş demektir ve psikopat olursun, sanki sen arabanın altında kalmış gibi canın yanıyorsa ve ağlıyorsan, bu defa da ayna nöronların fazla gelişmiş demektir. İşte insanlık bu iki durumun arasında acı çekip ağlayana daha yakın bir konumdadır. Eğer bir gün genetik mühendisliği yeterince gelişirse yeni doğan bebeklerin ayna nöronlarının eşit derecede çalışmasını sağlayabilen ülkeler olursa, o ülkelerde herkes eşit derecede empati yapar, gereksiz ahlak kuralı, yalan, din, iyilik ve kötülük diye bir şey de kalmaz. Öyle bir gün gelirse o ülkelerde yaşayan vatandaşların tümü için "insanlıktan nasibini almıştır" denilebilir..

Kaynaklar

  1. F. TANIK, et al. (2022). Ayna Nöronların Fiziksel, Sosyal Ve Bilişsel Fonksiyonlar Üzerindeki Rolü: Geleneksel Derleme. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, sf: 1248-1259. doi: 10.5336/healthsci.2022-89184. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close