Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Objektif Kişilik
Üye 14 Nisan 2023 1 Cevap
1

İnsanların "bu bana benziyor, şu da sana benziyor" söylemleri davranış bozukluğu mudur?

[Orijinal soru]: "bazen insanlar aa şu bana benziyor aaa şu da sana benziyor diye saçma sapan diyaloglara giriyolar sizce bu tarz diyaloglar hangi davranış bozukluluğundan ötürü kaynaklanıyor?"
352 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Elif Kavak
Elif Kavak
31K UP
Psikolojik danışman 15 Nisan 2023

İnsanları doğrudan davranış bozukluğuna sahip şekilde etiketlemek doğru değildir. Bir davranışın bozukluk olarak nitelenebilmesi için sürekli olması, zarar verici yönde olması, yaşa uygun olmaması ya da yaygın toplumsal değerlerle örtüşmeyecek şekilde davranılması gibi kriterlere sahiptir ve de tanısal özellik taşımaktadır.

'Şu davranış sende, bu davranış bende var' cümlesinin rahatsızlık verdiği görülmektedir. Bunun hangi bağlamda kurulduğu, rahatsızlık verenin ne olduğu tam anlaşılmamıştır. Ancak rahatsızlık duyduğunuz bir durum var ise karşı tarafa 'ben dili' kullanarak duygu ve düşüncelerinizi aktarmanız iletişim kanallarını açmanıza yardımcı olur. Kendinizi ifade etmenize karşın anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız, ilgili kişi ile sınırlarınızı tekrar gözden geçirmeyi düşünebilirsiniz.

Konuya dönersek, sosyal psikolojide 'aktör-gözlemci hatası' adı verilen gözlem hatasına bakmak, belki sorulan soruya farklı bir açıdan bakılmasına ve anlaşılmasına olanak sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kişilerin davranışlarının anlamlandırılmasında içsel ve dışsal atıflar yapılır. İçsel süreçlere yönelik (kişilik, yetenek, ilgi, tutum, ihtiyaç vb) anlam yüklemeleri "içsel atıf"tır. Kişi dışında kalan şans, koşullar, diğer insanlar vb'ye atıf yapmak ise "dışsal atıftır". Bir kişinin davranışının anlamına, keyfi şekilde içsel atıfın yapılması ancak ilgili kişinin kendisini ise dışsal atıf yapıyor oluşu ile 'aktör-gözlemci hatası' meydana gelir. Kısaca gözlenen kişi ile gözlemci yorumları çatışmaktadır, uyuşmamaktadır. Örneğin: A kişisi taşı toprağı çok güzel diye il dışına çıktığını söylerken (dışsal atıf) B kişisi ise aslında bu durumun hava atmak için (içsel atıf) yapıldığına bağlar. İlgili durumda da anladığım kadarıyla böyle bir çatışma yaşanmış. Soru kökünden çıkarsadığım budur.

İlgili durumun yorumlanmasına yardımcı olabilecek bir diğer kavram 'Uyuşan Çıkarsamalar Kuramıdır.' Kişilerin tek bir davranışlarından yola çıkılarak o davranışın kişilikleri ile ne kadar uyuştuğu şeklinde yorumlama yapılmasıdır. Örneğin: Öyle olmadığı bilindiği halde tek bir sefere mahsus uygunsuz söz söyleyen kişiye 'patavatsız' denmesi.

Umarım cevap soruya cevap olmuş, farklı şekilde bakılmasına olanak sağlamıştır.

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close