Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

İnsanların Duyguları Nasıl Gelişti?

İnsanlar, sarılma gibi veya öpüşme gibi yoğun duyguları içeren hareketleri nasıl keşfettiler? Sonuç olarak ilk ilkel ve koruyucu canlılardı. Evrimin hangi aşamasında, hormonal durumlar bu duygusal hareketlere dönüştü?
397 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Sosyolog Jonathan Turner duyguları ve evrimini inceliyor. Teorisine göre insanları primatlardan öne geçiren adım, birlikte ve daha büyük topluluklar kurabilmek için dört temel duygunun birleşiminden doğan yeni duygular ile zihinsel kapasitelerini genişletmiş olmaları.

Hayvanlarda da gorulen 4 temel duygu; saldırganlık, korku, üzüntü ve mutluluk. Bu duyguları oluşturan duyular ve hormonlar işbirliği ile gelişen yolakları da açıklamak mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Korku; duyma, görme, koku ve dokunma duyularını uyaran etmene bağlı olarak salgılanan stres hormonlarının (en bilineni kortizol) ile oluşuyor. Adrenalin hormonunun salgılanma sıklığı ve adrenalinin geri yıkımının süresi ile öfke arasında bağlantı kurulabiliyor. Serotonin salgılsı ile mutluluk ve seritonin eksikliği ile de depresyon ve derin hüzün (melankoli) oluşuyor.

Halihazirda 3'ü negatif olan bu duygularla topluluğu bir arada tutmak imkansiz olunca birincil ve ikincil kombinasyonlar gelisiyor. Örneğin mutluluk ve öfkenin birleşimi öç alma, intikam duygusu; öfke ve korkunun birleşimi kıskançlık. Korku ve mutluluk itikat, sadaket duygusunu doğuruyor. Ikincil kombinasyinlar daha karmaşık; utanç suçluluk gibi duygular üzüntü, korku ve öfkenin birleşimi.

Sarılmaya gelince; en yaygın olarak anne ve bebek arasında görülüyor. Kuşlar ve memeliler gibi bakıma muhtaç yavruların olduğu ve özellikle emzirmenin gerektiği anne yavru ilişkilerinde temasa bağlı östrojen hormonu salgılanıyor. Primatların çoğunlukla yavrularının ilk iki yıl boyunca anneye tutunatak gezdiğini biliyoruz. Keseli hayvanlarda da yine yavru anne kesesinde taşınıyor. Fiziksel temas östrojen salınımını arttırıyor. Bu ilişki de empati, bağlanma gibi duyguların oluşmasını sağlamış.

210 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close