Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Siraç Coşkun
Üye 14 Kasım 7 Cevap
17

İnsanların dikkat süreleri gerçekten azalıyor mu?

İnsanların dikkat sürelerinin azalması ile ilgili yaygın bir söylev var. Bu durumu süre olarak ölçmek ne kadar mümkün? bu durumla ilgili yeterince araştırma ve güvenilir kaynak var mı?
1,271 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
7 Cevap
Zeynep Ergüleş
Öğrenmeye çok hevesli bir okur 1 hafta önce

İnsanların dikkat süresinin her geçen gün azaldığını düşünüyorum çünkü günümüzde ekran bağımlılığı artıyor. (tv, akıllı telefonlar,pc, tabletler) Bu teknolojik ürünler insanların düşünmesini gerektirmiyor ve çalışma prensipleri kaydır devam et şeklinde.

9
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Alper Yüksel
DEHB'li olduğumdan dikkatle ilgili çokça araştırma yaptım. 1 hafta önce

Evet, insanların dikkat sürelerinin azaldığına dair yaygın bir görüş mevcut. Bu konuda yapılan pek çok çalışma da var ancak dikkat süresinin azalmasını kesin bir şekilde ölçmek ve bunun tüm insanlar için geçerli olduğunu belirlemek kolay değildir. Belki dikkat süremiz tamamen veya kalıcı olarak kısalmamıştır. Sadece çevremizdeki artan dikkat dağıtıcı unsurların etkisinden muzdarip olamaz mıyız?

Dijital Teknolojiler ve Dikkat Süresi

Nicholas G. Carr, “The Shallows: What the Internet Is Doing to Our Brains” adlı kitabında internetin ve dijital teknolojilerin beynimizin çalışma şeklini değiştirdiğini öne sürdü. İnternetin sunduğu sürekli uyarıcıların ve bilgi akışının odaklanma becerilerimizi zayıflattığını iddia etti.

Tüm Reklamları Kapat

Rosen ve arkadaşları 2013 yılında sosyal medya kullanımının dikkat süresi üzerindeki etkilerini araştırdılar. Katılımcıların bilgisayarları ve telefonları ile etkileşim halindeyken daha az dikkatli olduklarını buldular. Sosyal medyayla sık sık etkileşim kurmak “bölünmüş dikkat”e yol açarak uzun süreli odaklanmayı zorlaştırıyordu.[1]

Multitasking ve Dikkat

2009’da Ophir, Nass ve Wagner; multitasking (çoklu görev yapma) davranışının dikkat ve bilişsel kontrol üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını gösteren önemli bir çalışma yaptılar. Araştırmaya göre sık sık birden fazla işi aynı anda yapmaya alışkın insanlar, daha düşük bilişsel performansa sahip oluyordu. Bu durum da dikkatin dağılmasına ve uzun süreli odaklanmanın zorlaşmasına yol açıyordu.[2]

Zihinsel Yük ve “Cognitive Overload”

Tüm Reklamları Kapat

Sweller(1988) ve Kalyuga(2009) geliştirdikleri bilişsel yük teorileriyle bir kişinin zihinsel kapasitesinin sınırlı olduğunu ve aşırı bilgi yüklemenin dikkat süresini etkileyebileceğini öne sürdüler.

Beyindeki Değişiklikler

Small ve arkadaşları 2009 yılında, uzun süre bilgisayar kullanan bireylerin beynindeki nöroplastik değişimlerin özellikle dikkat ve hafızayı zayıflatabileceği sonucuna vardılar. İnternetle etkileşimimiz bazı beyin bölümlerimizin daha fazla aktive olmasına neden olurken bazı beyin bölümlerimizde aktivite azalmasına yol açıyordu.[3]

Sonuç

İnternet ve maruz kaldığımız uyaranlar, multitasking, aşırı bilgi yüklemesi gibi etkenlerin dikkatimizi olumsuz etkilediği açık. Bunların dikkat süremiz üzerinde “kalıcı” etkiler bırakıp bırakmamaları bir yana uzun vadede derin odaklanma yeteneğimizi elimizden aldıkları ortada. Bill Gates’in arada bir inzivaya çekilerek kitaplarıyla baş başa kalması boşuna değil :)

Kaynaklar

  1. L. Rosen, et al. (2013). The Media And Technology Usage And Attitudes Scale: An Empirical Investigation. Computers In Human Behavior. | Arşiv Bağlantısı
  2. E. Ophir, et al. (2009). Cognitive Control In Media Multitaskers. PNAS. | Arşiv Bağlantısı
  3. G. W. Small, et al. (2009). Your Brain On Google: Patterns Of Cerebral Activation During Internet Searching. The American Journal Of Geriatric Psychiatry. | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 hafta önce

Sayısız, Ham, Manipülatif Uyaran ve 50 Tilki Meselesi!

Böyle olunca da zihin , kendisi için neyin öncelikli ve önemli olduğunu, neyi nasıl ayıklayacağını belirleyebilmek için harcaması gereken enerjinin misli mislini harcamak zorunda kalıyor, çabuk yoruluyor ve esas olana yönelik dikkat dağılıp gidiyor.

Üstüne üstlük teknolojinin gelişim seyrine uygun olarak artı zamanın yaratılmasının aksine ve kapitalizmin sağlıklı düşünmeyi kendine bir tehdit olarak görmesi üzerine ve tercihi ile, bireylerin zaman mefhumunu köreltecek denli yaşam koşuşturması içinde boğulması; değil zihnini boşaltma, dinlendirme, yoğunlaşma sürelerini işletmesi, aksine temel yaşamsal zorunluluklara dahi zaman bulamaması, bu durumu artık bir halk sağlığı sorununa dönüştürüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kafasında, kuyrukları birbirine dolanan elli tilki ile yaşamaya mahkum mekanik zihinler. Bu zihinlerin yoksulluktan ve yokluktan kaynaklı yeteri kadar besini alamaması, dinlenememesi, uyuyamaması ve buna bağlı nice bedensel ve ruhsal ek sorun cabası.

Gürültü, çevre kirliliği, toplumsal karmaşa ve iradi olarak kamusal alanlarda, yol, alt yapı, ulaşım, kent kültürü, estetik, aydınlanma, barınma vb. nice şeyde, alışılıp daha fazlası istenmesin, verilene şükredilsin hesabı ile iradi olarak düşürülen ve dayatılan düşük standartlar cabasının cabası…Sevgiyle…

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Serhan Erkanlı
Öğrenciyim 1 hafta önce

Genel kalıpta dış uyaranların dikkati dağıtacağı konusunda yapılan araştırmaları genelgeçer araştırmalar olarak görüyorum aslında bir yerde. Zira içinde bulunduğumuz dijitalleşme kuşağında hem konsantre olmamızı gerektiren hem de çoğu dikkati dağıttığına inanılmış olan "dış uyaranları" kullandığımız işlerle meşgulüz. Bence dikkatin dağılmasına ilişkin bir doğrudan aforizmalara yer vermektense yahut garip süreler üzerine konuşmaktansa dikkatin verimli kullanılmasıyla ilgili bir bilgi eksiğimiz olduğunu düşünmekteyim. Güzel bir kaynak kitaptır konuya ilişkin zamanında "Çalınan Dikkat" isimli eserinde yazar Johann Kari[1] çok güzel işlemiş.

Kaynaklar

  1. Johann Kari. Çalınan Dikkat - Neden Odaklanamıyoruz?. ISBN: 9786053162704.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Eren Tek
Eren Tek
51K UP
Bu konuda bilgili değil deneyimli biriyim. 1 hafta önce

Ciddi bir sosyal medya bağımlılığım vardı. Günde en az 6 saat sadece reels kaydırıyordum. Bazı şeylerden böyle kaçıyordum. Ve bu 3 hafta süren bir şey değildi. Yıllarca bu durumum devam etti. Ve bariz belli ki artık bir makale, kitap okumayı geçtim film bile izleyemeyecek hale geldim. Uzun süre böyle yaşadım. Dikkatimi arttırmak amacıyla hala bazı ilaçlar kullanıyorum. Aylarca hayatımın akıp gittiğini fark etmeme rağmen iradem adeta yok olmuş vaziyetde beni engelliyordu. Eminim başka sebeplerlede dikkat sürelerimiz azalıyordur. Bunun en büyük kanıtı şarkı süreleri bence. Eskiden 3 dk intro olurdu. Şimdi ise 3 dk müzik yok. https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/odaklanma-sorunu-nedir

5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close