Yardım etme davranışı sonucunda bireyde dopamin hormonu salgılanır.
Dopamin;dikkat, bağımlılık, ödül mekanizmasının oluşmasında fizyolojik olarak rol oynamaktadır.[2]
Sosyalpsikolojik açıdan incelersekte sizin dediğiniz gibi toplum onayından dolayı olduğunu söyleyebiliriz.Örnek olarak:
Otobüsteki yaşlı bir insana yer verme davranışını inceleyecek olursak;yer verme davranışını gerçekleştirmediğiniz takdirde toplumdan onay alamazsınız ve bu durum içsel bi anksiyete yaratabilir.Yani siz yer verme davranışını kendinizi iyi hissetmek için yapıyorsunuz diyebiliriz. Bu iyi hissetme de sizin ödülünüz oluyor.
Yer verme davranışımız gerçekleştikten sonraki hislerimiz ve duygularımız da az önce bahsettiğim dopamin hormonuyla alakalı.Ödül mekanizmamız sonucunda da kendimizi iyi hissederiz.Ek olarakta toplumsal konumumuz da “yardımsever” olacağı için bu durumun da beynimizde dopamin etkisi yarattığını söyleyebiliriz.
Arkadaşlarım,insan ilişkileri bir alışveriştir.Somut olarak bir şey almasanız bile o kişiyle olan ilişkiniz beyninizdeki bazı kimyasalları salgılatacağı için o ilişkiyi devam ettirmek isteyeceksiniz.(Tüm insan ilişkileri)
Kaynaklar
- E.Üngüren. Beynin Nöroanatomik Ve Nörokimsayal Yapısının Kişilik Ve Davranış Üzerindeki Etkisi. Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2023. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı