Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Orjin Astromat
Üye 6 Temmuz 2023 2 Cevap
1

İnsanların bir başkasına yardım edebilesi için illaki yardım eylemini gerçekleştiren insanın bir şey elde etmesi gerekir mi?

Bana kalırsa evet sizin cevaplarınızı çok merak ediyorum. Ben bir başkasına koşulsuz yardım ederim diyor olabilirsiniz ama yardım etmenin insana verdiği o güç hissi tatmin hissi olur ya bu da yardımı eden kişi için bir şey değil midir? Bence yardımı eden kişi en azından kendince güzel bir his için bile olsa bunu yapıyor olmalı.
430 görüntülenme
İnsanların bir başkasına yardım edebilesi için illaki yardım eylemini gerçekleştiren insanın bir şey elde etmesi gerekir mi?
İnsanların bir başkasına yardım edebilesi için illaki yardım eylemini gerçekleştiren insanın bir şey elde etmesi gerekir mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
241K UP
Astrofizik meraklısı... 6 Temmuz 2023

Sorduğun soru ve verdiğin öz cevap ile çok materyalist bir yaklaşımın olduğu görülüyor. "Yardım" kelimesinin anlamı zaten kaynakların karşılıksız paylaşılmasıdır. Eğer yardım adı altında kaynakları paylaştıktan sonra, bir geri dönüş bekliyorsan, onun adı anlaşma / sözleşmedir, sonuçta ticari bir ilişki doğar.

Örneğin, depremzedelere yardım ettik, sence depremzedelerden bir karşılık beklemeli miyiz?

Daha radikal bir açıdan bakalım, diyelim ki kardeşin denizde boğulmak üzere, tek yapman gereken yüzerek onu kurtarmak. Herhangi bir kaynağın eksilmeyecek enerjin dışında, bu durumda dahi kardeşinden bir karşılık mı bekleyeceksin? Tabi ki, kardeşini yüz üstü bırakmayacağına eminim ama bu sefer de tutarsız bir kişilik çizmiş olursun, verdiğin öz cevap ile.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuçta her insan hayatı boyunca birilerine, bir şekilde; bilerek veya bilmeyerek "yardım" eder. Kimseye yardım etmeden hayat geçirmek için ya Robinson Crusoe ya da sosyopat olmak gerekir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ayşe Betül Balcı
Sağlık Öğrencisi 7 Temmuz 2023

Yardım etme davranışı sonucunda bireyde dopamin hormonu salgılanır.

Dopamin;dikkat, bağımlılık, ödül mekanizmasının oluşmasında fizyolojik olarak rol oynamaktadır.[2]

Sosyalpsikolojik açıdan incelersekte sizin dediğiniz gibi toplum onayından dolayı olduğunu söyleyebiliriz.Örnek olarak:

Tüm Reklamları Kapat

Otobüsteki yaşlı bir insana yer verme davranışını inceleyecek olursak;yer verme davranışını gerçekleştirmediğiniz takdirde toplumdan onay alamazsınız ve bu durum içsel bi anksiyete yaratabilir.Yani siz yer verme davranışını kendinizi iyi hissetmek için yapıyorsunuz diyebiliriz. Bu iyi hissetme de sizin ödülünüz oluyor.

Yer verme davranışımız gerçekleştikten sonraki hislerimiz ve duygularımız da az önce bahsettiğim dopamin hormonuyla alakalı.Ödül mekanizmamız sonucunda da kendimizi iyi hissederiz.Ek olarakta toplumsal konumumuz da “yardımsever” olacağı için bu durumun da beynimizde dopamin etkisi yarattığını söyleyebiliriz.

Arkadaşlarım,insan ilişkileri bir alışveriştir.Somut olarak bir şey almasanız bile o kişiyle olan ilişkiniz beyninizdeki bazı kimyasalları salgılatacağı için o ilişkiyi devam ettirmek isteyeceksiniz.(Tüm insan ilişkileri)

Kaynaklar

  1. E.Üngüren. Beynin Nöroanatomik Ve Nörokimsayal Yapısının Kişilik Ve Davranış Üzerindeki Etkisi. Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2023. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close