Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

İnsanlar yeteneklerini nasıl kazanıyorlar ve bunu etkileyen etmenler neler?

309 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Araştırmacı

İnsanlar yeteneklerini nasıl kazanıyorlar ve bunu etkileyen etmenler neler? Bu sorunun net bir cevabı yoktur. Yetenek, bir işi veya aktiviteyi yapmada doğal veya kazanılmış bir beceri veya kabiliyet olarak tanımlanabilir. Bazı insanlar doğuştan bazı yeteneklere sahip olabilirler. Örneğin, müzik kulağı olan, resim yapmada iyi olan veya matematikte başarılı olan insanlar vardır. Bu insanlar genetik olarak bu yeteneklere yatkın olabilirler. Ancak, bu yeteneklerin geliştirilmesi için eğitim, pratik ve çaba gereklidir.

Bazı insanlar ise yeteneklerini sonradan kazanabilirler. Örneğin, bir spor dalında, bir yabancı dilde veya bir sanat dalında uzmanlaşmak isteyen insanlar vardır. Bu insanlar bu yetenekleri öğrenmek için eğitim alır, çalışır ve kendilerini geliştirirler. Bu süreçte de yetenekli olmalarını sağlayan beceriler edinirler.

Yetenek kazanmanın etkileyen etmenler ise çok çeşitlidir. Bunlardan bazıları şunlardır:

-Motivasyon: Bir işi veya aktiviteyi yapmak için duyulan ilgi, heves ve istektir. Motivasyonu yüksek olan insanlar daha çok öğrenir, daha çok çalışır ve daha çok gelişirler3.

Tüm Reklamları Kapat

-Zeka: Bilişsel yeteneklerin toplamıdır. Zeka seviyesi yüksek olan insanlar daha kolay öğrenir, daha hızlı çözüm üretir ve daha yaratıcı olurlar.

-Kişilik: Bireyin davranış, duygu ve düşünce özelliklerinin bütünüdür. Kişilik özellikleri yetenek kazanmayı etkileyebilir. Örneğin, açık fikirli, meraklı ve esnek olan insanlar yeni şeyler denemeye ve öğrenmeye daha yatkındır.

-Çevre: Bireyin yaşadığı fiziksel ve sosyal ortamdır. Çevre de yetenek kazanmayı etkileyebilir. Örneğin, destekleyici, teşvik edici ve zengin bir çevrede büyüyen insanlar daha çok fırsat bulur, daha çok deneyim edinir ve daha çok gelişirler.

Bu etmenlerden herhangi biri veya birkaçı bir arada yetenek kazanmayı kolaylaştırabilir veya zorlaştırabilir. Bu nedenle, yetenekli olmak için sadece doğuştan gelen bir potansiyele sahip olmak yeterli değildir. Aynı zamanda bu potansiyeli ortaya çıkarmak için uygun koşulları sağlamak ve sürekli çalışmak gerekir

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close