Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Salem Salem
Üye 31 Mayıs 2023
2

İnsanlar yemek yemeden yada solunum yapmadan enerji ihtiyacını herhangi bir şekilde karşılanabilir miydi?

522 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Elifnur ...
Elifnur ...
51K UP
lise ogrencisiyim. 31 Mayıs 2023

Yemek yemeden olabilir -serum kullanırız - ama oksijene her halükarda ihtiyacımız var ve bu akciğerden gerçekleşse iyi olur. Onun dışında, solunum yapmayan canlı yoktur. Solunum oldukca gerekli o yuzden.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Berdo Korkmaz
İYTE'de hazırlık öğrencisiyim/Biyolojiye çok ilgim var 5 Haziran 2023

Her canlı hücre yaşamını devam ettirmesi için belirli bir enerji açığa çıkarması ve bunu kullanması gerekmektedir. Bu enerji seviyesini elde etmesi için hücrenin fosforilizasyon (ATP üretimi) yapması gerekir. Fosforilizasyon çeşitleri olarak

1) Substrat Düzeyinde Fosforilizasyon(SDF)

Bu fosforilizasyon çeşidi bilinen her canlı hücre için ortaktır (çünkü her solunumda glikoliz adlı glikozu parçalama işlemi gerçekleşir ve orada çıkan net 2 ATP substrat düzeyinde fosforilizasyon adı ile çıkar) ve solunumda gerçekleşir. Substratın yapısından (Ürün) fosfat koparılarak ADP 'nin yapısına eklenir ve ADP, ATP olur.

Tüm Reklamları Kapat

2)Oksidatif Fosforilizasyon

Solunumun sonunda organik maddenin parçalanması sonucu ETS adlı olayda aktarılan elektronların taşınması sırasında açığa çıkar. SDF'ye göre çok daha fazla enerji açığa çıkar.

3)Fotofosforilasyon

Klorofilin etkisiyle ve ışığın yardımıyla ATP üretimidir.

Tüm Reklamları Kapat

ATP üretim şekillerini gördüğümüze göre bunlar hakkında rahatça yorum yapabiliriz. Diğerleri olmasa bile SDF'yi bildiğimiz tüm canlılar yapar. O yüzden solunum elzemdir ama bildiğimiz üzere insanlar için her ne kadar öyle gözükse de solunum için oksijen elzem değildir. Hatta çizgili kas hücreleri gerektiği zaman oksijensiz solunuma da başvurabilir. Bunun nedeni oksijen yetersizliği sonucu oluşan ATP azlığıdır. Bu nedenle enerji üretimine destek olmak amaçlı oksijensiz solunuma da başvurabilir. Hatta bu sebeple yoğun antremanlardan sonra kaslarda laktik asit birikir ve bize yorgunluk hissini verir.

Sonuç olarak eğer bir şekilde ATP molekülünü vücudumuzun her bir hücresine dağıtabilme fırsatımız olsaydı solunumsuz şekilde bir makine'ye bağlı yaşayabilirdik ama maalesef ne ATP'yi şu anlık herhangi bir yolla dağıtamayız, ne de ATP'yi depolayamayız.(depolanamayacak kadar aktif) o yüzden günümüz şartlarında solunum elzemdir.

Yemek konusuna gelecek olursak, yediğimiz veya aldığımız besinlerin içerisindeki monomerleri parçlayarak enerji açığa çıkartıyoruz. Damardan verilebilecek bu monomerler sonucu bir ihtimal bu döngüyü yaratabiliriz ama bu şekilde hayatımızı sürdürmemiz şu anlık imkansıza yakın.

teşekkürler:)

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close