Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf 266
Yusuf 266
36K UP
Üye
1

İnsanlar ve hayvanlar arasında organ nakli yapılabilir mi?

İnsandan başka bir hayvana ve ya hayvandan insana organ nakli yapılabilir mi? Yapılırsa organ düzgün çalışır mı? Örneğin insanlara en yakın hayvan olan şempanzeler ile insanlar arasında bir organ nakli yapılırsa nakil yapılan organ düzgünce çalışır mı?
985 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilimsever ve meraklı birisi

Bu konuda yürütülen çalışmalar bulunuyor.Örnek olarak zenotransplantasyon insan olmayan bir hayvan kaynağından canlı hücreler, dokular veya organlar veya insan vücudu sıvıları, hücreleri, dokuları veya organlarının bir insan alıcıya transplantasyonunu, implantasyonunu veya infüzyonunu içeren herhangi bir prosedürdür.Yaklaşık bir asırdır araştırma ve deney konusu olan ksenotransplantasyon, insandan insana nakil konusunda atılan adımlar sonucunda 1960'lı yıllarda bilim camiasında ciddi bir ilgi görmeye başlamıştır. 1963 ve 1993 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Afrika'da hayvan donörlerinden alınan katı organların transplantasyonunu içeren 31 klinik prosedür gerçekleştirildi. Bunlar olağanüstü olaylardı. Doktorlar, insandan bir organ bağışı beklerken, yaşamı sürdürmek için bu operasyonları köprü olarak gerçekleştirdiler.

Şempanze böbreklerinin insanlara nakledilmesiyle ilgili ilk deneyler 1963 ve 1964'te yapıldı. Şempanze böbrekleri alan hastalardan biri dokuz ay yaşadı.

Tüm Reklamları Kapat

Son yirmi yılda en çok reklamı yapılan ksenotransplant operasyonlarından ikisi, 1984'te bir babun kalbi alan bebek Baby Fae ve 1995'te bir babundan kemik iliği nakli yapılan AIDS hastası Jeff Getty'yi içeriyordu. Baby Fae onunla yaşadı. Getty nakledilen iliği neredeyse anında reddetmişti. Ekim 1998 itibariyle Getty, babunlarla bulaşan virüslerden uzak kaldı ve sisteminde hiçbir babun kemik iliği belirtisi göstermedi.

Araştırmacılar şu anda ksenotransplantasyon için organ ve doku kaynağı olarak domuzları deniyorlar. Çalışmalar, karaciğer yetmezliğini tedavi etmek için geçici bir strateji olarak, insüline bağımlı diyabet ve dirençli parkinsonizm için domuzlardan alınan pankreatik adacık hücrelerinin ve sinir hücrelerinin kullanımını ve ayrıca hastanın vücudunun dışında bulunan bir domuz karaciğeri yoluyla bir hastanın sıvılarının perfüzyonunu içerir. Kontrolsüz hareket ve zihinsel bozulma ile karakterize nörodejeneratif bir durum olan Huntington hastalığı olan hastalar da deneysel tedavi olarak domuzlardan modifiye dokular alıyorlar. Bu çalışmalar, bu umut verici tedavinin güvenliğini ve etkinliğini test etmede hala çok ön hazırlık niteliğindedir.

203 görüntülenme

Kaynaklar

  1. fda. Xenotransplantation. (3 Mart 2021). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: fda | Arşiv Bağlantısı
  2. archive bio. Xenotransplantation: The Benefits And Risks Of Special Organ Transplantation. (7 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: archive bio | Arşiv Bağlantısı
  3. Dr. Keith Reemstma. Tulane University's Contributions To Health Sciences Research And Education: A Guide: Dr. Keith Reemstma. (10 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 7 Temmuz 2021. Alındığı Yer: libguides tulane edu | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close