Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Rüveyda Öztürk
Üye
3

İnsanlar robota dönüşebilir mi?

Robotlar dünyaya hakim olabilir mi? Teknoloji ilerledikçe adalet sağlanabilir mi?
275 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Kısmen robotuz zaten. Hem fizyolojik hem sosyolojik hem de psikolojik olarak…

Kalp pili, yapay kol, bacak, takma diş ve nicesi. Felsefi, sosyolojik ve politik açıdan da üretim sürecindeki bir çarkın dişlisi olma durumumuz cabası…

İleride ihtiyaca göre yapay kalp, böbrek, dalak, göz vb. büyük olasılıkla hayatımızın bir parçası olacak ve maddi durumumuza göre bunları yedek parçacılardan alıp taktıracağız.

Tüm Reklamları Kapat

Geriye bir tek beyin kalıyor. O konuda da, bilincin dijital ortama transfer ile ilgili çalışmalar var bildiğim kadarıyla.

Bunlar gerçekleştiğinde dünyaya hakim olacak olan yine biz olacağımız için çok bir şeylerin değişeceğini düşünmüyorum (Her şeyin ileriye doğru akışının yaratacağı zorunlu değişiklikler haricinde) . (Yapay zeka biraz daha farklı bir durum)

Teknoloji tek başına ilerlemiyor. Medeniyetimiz de ilerliyor. Dolayısı ile öyle bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi bir kargaşa olacağı ve adalet konusunda bugünkünden daha geri bir konumda olunacağı konusunda benim bir kaygım yok şahsen. Olursa da bugün insan temelli olma olasılığı ve zorunluluğu kadar olur. Zorbalığa, baskıya, haksızlığa, adaletsizliğe vb. “hayır” içerikli…

Neticede bugün en kötü halimizle bile, adaletten sağlığa, ekonomiden bilime kadar, 100 yıl öncesinin fersah fersah ilerisindeyiz. Yarın da çok farklı bir durum olacağı kanısında değilim.

Ancak aç gözlülüğün tavan yapması ve uluslar arası yarışın silahlanma ile desteklenmesi durumunda, bir delinin bir fitili ateşlemesi ile çıkacak yıkıcı bir savaşın, medeniyetimizi ciddi oranda kesintiye uğratması ihtimali var. Böyle bir durumda yapay zekayı da geliştirmiş isek, “Terminatör” serisinin bir gerçeğimiz olması işten bile olmayabilir.

Kaynaklar

  1. Atınç Yılmaz. (2020). Yapay Zeka. Yayınevi: KODLAB Yayın Dağıtım. sf: 385.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close