Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Özgür Öktem
Üye 21 Mayıs 2020
3

İnsanlar neden süslenme ihtiyacı hissederler?

545 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 11 Ekim 2020

Üreme-cinsellik, meselenin kökeninde var (sağlıklı görünmek, belli beden parçalarını vurgulamak vb.), ancak şu anda statü sembolü olarak da kullanılıyor. Mesela her gün kuaföre gitmeden insan içine çıkamayanlar, marka giyinenler, "bu hayat tarzına yetecek param var" demeye getiriyorlar. Kimi çevrelerine sokacaklarına veya dışlayacaklarına da ona göre karar veriyorlar.

Bununla bağlantılı bir diğer kullanım, "karşıdakine hürmet" olarak yorumlanabilir. Yani özel günlerde, ziyaretlerde süslenmek için zaman harcadığınızı gösterirsiniz karşıdakine. Bu bağlamda yaşlı bir kadının makyajının mesajı da "üremeye hazır" görünmek değil tabii. Alternatif bir süslenme formatı olmadığı için tuhaf bir görüntü ortaya çıkabiliyor tabii.

Cinsel seçilimin kadın bedenini, saç uzunluğunu, ten ve göz rengini etkilediğini az-çok biliyoruz. Erkeklerin beslenmede kilit rol oynadığı (ve daha sık öldüğü) dönemlerde kadınlar arasında bir rekabet oluştuğu tahmin ediliyor. Saçların uzaması ve süslenmenin gelişmesi bu dönemlerde Afrika'da başlamış olmalı. İşlemeli kıyafetler, biraz daha tarım sonrasına ait görünüyor gerçi - metal iğne icat edilmeden biraz zor malum. Yoksa günümüz komünal avcı-toplayıcı topluluklarda süslenme konusunda kadınlar o kadar öne çıkmıyorlar mesela. Bugün de bir gelenek olarak kadınlar kendileriyle eşit veya daha yüksek statülü erkekleri tercih ediyorlar. Çiçek desenleri dönemsel olarak modada yer alsa bile, çocuk giyimi dışında o kadar standart değil.

Tüm Reklamları Kapat

Giyim kuşamda geleneksel tören kıyafetleri belirleyici olabiliyor. Genelde üretmesi zor (işleme), nadir (ipek, boya, altın), emek veya risk almayı (post, inci) gerektiren şeyler, topluluğun zengin veya üst rütbeli bireyleri tarafından giyilir. Geleneksel olarak topluluğun ileri gelenleri çiçek işlemeli şeyler giyiyorsa, erkekler de statü sembolü olarak bunları tercih edebilir (bkz. Hindu düğünü, bizdeki sünnet kıyafeti, Efe kıyafeti). Ancak kültürel alışveriş, kentleşme, üretim maliyeti gibi değişen faktörlerle bunlar zamanla lüks haline gelebiliyor veya artık endüstri haline gelen moda/tekstil/kişisel bakım konularında merkezi yönlendirme yapılabiliyor.

Sonuçta hızlı kentleşmeyle maliyet ön plana çıktı ve erkek figürü, standart tulumlu işçiye, takım elbiseli memura, üniformalı askere vs. dönüştü. Takım elbiseler uzaktan birbirine benzese de, statü sembolü olarak markalar ve kumaş kalitesi öne çıktı. Kadınlar iş gücüne geç katıldıkları için gelenekleri biraz daha uzun süre koruyabildiler, denebilir.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Hayvanlarda Süs. (11 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close