Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yiğit Rahmi Öz
Üye
7

İnsanlar neden sorgulamaya ihtiyaç duyar?

346 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Güveli
Araştırmacı yazar

Çünkü Sokrates in dediği gibi "Sorgulanmamış hayat yaşamaya değer değildir." [3]

Eğer çevremizdeki olayları sorgulamadan sadece gözlemleyerek yaşarsak ve olguların neden ve nasıl olduğunu merak etmezsek kolayca manipüle edilebilir ve köle haline gelebiliriz.

Sorgulamadan düşüncesini ya da inancını kabul ettiğimiz kişi bize ne derse onu sorgulamadan kabul ettiğimiz için bize istediği her şeyi yaptırabilir. Bu yüzden insanoğlu belli düşüncelerin ve kişilerin kölesi haline gelmemek için sorgulamaya ihtiyaç duyar.[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Kenneth Shouler. Her Yönüyle Felsefeyi Anlamak.
  2. Sosyolog Ömer Yıldırım. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 1. Sınıf “Felsefeye Giriş” Ve 2., 3., 4. Sınıf “Felsefe Tarihi” Dersleri Ders Notları.
  3. Ömer Yıldırım. Sorgulanmamış Hayat Yaşanmaya Değmez Ne Demektir?. Alındığı Tarih: 27 Nisan 2024. Alındığı Yer: Felsefe gen.tr | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ege Yıldırım
Evrimsel Psikoloji Okuru

Sorgulamak, insan bilincinin ve öğrenme aşamasının temel, gerekli bir bileşeni.

Sorgulamak ve nedenleştirmek insanların etraflarındaki ortam, dünya, evren hakkında bilgi aramasını sağlamakta. Sorgulayarak yeni bilgiler edinebilir, bu bilgiler kullanarak zihnimizdeki konseptleri netleştirebilir, ve bu konulardaki anlayışlarımızı geliştirebiliriz.

Sorgulama konusunu çok daha eskilerden, evrimsel süreçte ele alacak olursak da, aslında sebepler pek değişmiyor. Sadece sorgulamamanın karşılığı günümüzde olduğundan biraz daha kötü; seçilim duvarı ile karşılaşıp hayata veda etmek.

Tüm Reklamları Kapat

Anlam vermeye çalışmak, sorgulamak, nedenselleştirmek insan türünün hayatta kalma başarısını arttıran, adaptif bir özellik olarak görülebilir. Yiyecek bulmak, barınak bulmak, yırtıcılardan korunmak için belli örüntüler takip etmeyen, tamamen tesadüfi ilerleyen nesiller muhtemelen yırtıcılara veya doğal şartlara sorgulayanlardan daha fazla yem olmuştur. Bu sayede bilişsel fonksiyonlarımız gelişti, sorgulayarak etrafımızdaki hayati tehlike üreten problemlere çözümler bulduk ve değişken durumlara adapte olabildik.

Ayrıca sorgulamak sosyal öğrenmenin de temelidir, bildiğimiz gibi binlerce yıl insanların hayatta kalmaları için beraber çalışmaları gerekti, sorgulamak bireylerin bilgi transferi, deneyim aktarımı gibi konuları kolaylaştırmaktadır. İlkel zamanlarda sosyal öğrenme; hayatta kalma yöntemlerinin aktarımları, kültürel deneyimler ve kolektif bilginin nesiller boyu aktarımında da önemli bir araç olmuştur.[1]

Kaynaklar

  1. Cecilia Heyes. New Thinking: Evolution Of Human Cognition. Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: National Library of Medicine doi: 10.1098/rstb.2012.0111. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close