Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ömer Özaslan
Ömer Özaslan
4,809 UP
Üye 13 Nisan 1 Cevap
4

İnsanlar neden komplolara inanır?

320 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kutlay Usta
Evrimsel Psikoloji uzerine doktora yapiyorum 11 Aralık

Merhaba doktara tezimi komplo teorilerine inanisin evrimsel temelleri uzerine yazmaktayim. Ingilizce klavye ile yazdigindam dolayi Turkce karakteri yerinde kullanamamaktayim, kusura bakmayin.

Festinger'e [1] gore insan zihni deneyimler ile beslenen bilinc kumelerinden olusmaktadir. Bilinc kumeleri, eger birbirleri ile dogrudan veya dolayli olarak iliskileri varsa, birbirleri ile tamamlayici bir uyum icerisinde olma egilimindedir. Fakat bu bilinc kumeleri birbirleri ile uyum icerisinde olamadiklarinda veya birbirleri ile celistiklerinde, bilissel uyumsuzluk ortaya cikmaktadir. Bu bilissel uyumsuzluk kisinin psikolojik stress deneyimlemesine yol acmaktadir. Kisi deneyimledigi psikolojik stresi rasyonel veya irrasyonel olarak basacikma egilimdedir. Rasyonel basacikma metotlari kisinin uyumsuzluga yol acan bilinc kumelerinden birine karsi tutumunu degistirmesi veya bunlardan birinin dogrulugunu kabul etmesini icerirken, irrasyonel basacikma metotlari bu iki bilinc kumesini birbirleri ile uyumlu hale getirecek ucuncu bir bilinc kumesini uyumsuzluk yaratan iki bilinc kumesi arasina entegre etmek olabilir.

Ornegin, A ve B olarak iki adet bilinc kumesi varsayalim. A bilinc kumesi hayatimizda gerceklesen olaylarin birbiri ardina gerceklestigine ve deterministik (nedenselci) olduguna dair deneyimlerimizi icersin. Not: Bu bilinc kumesi genellikle gelecekteki olaylari tahmin edilebilir kilarak uzun vadeli planlar yapmamizi saglayan, cogu yetiskinde belirli bir duzeyde bulunan yaygin bir bilinc kumesidir[2]. B bilinc kumesi ise Covid 19 pandemisi gibi guncel deneyimlerimizden olusan bir bilinc kumesi olsun.

Tüm Reklamları Kapat

Bu ornekte A bilinc kumesinin ongordugu tahmin edilebilir dunya gorusu B bilinc kumesinin tahmin edilemezligi ile bir uyumsuzluk icerisindedir. Bu uyumsuzlugun kiside bilissel uyumsuzluk ve baglantili olarak psikolojik stress yaratmaktadir. Uyumsuzlugun siddettine bagli olarak kisi, rasyonel basacikma metodu olarak, Covid 19' un tahmin gerceklesmesinin tahmin edilemez ve gelecekte tekrar olmayacaginin ongorulemez oldugunu kabul edebilir. Veya irrasyonel basacikma metodu olarak kisi A ile B bilinc kumesi arasina ucuncu bir bilinc kumesi, ornegin Cin hukumetinin bu virusu planli olarak yaydigi komplo teorisi, olusturarak deneyimledigi uyumsuzlugu ve baglantili psikolojik stresi azaltma yoluna gidebilir.

Kaynaklar

  1. L. Festinger. (1957). A Theory Of Cognitive Dissonance. ISBN: 9780804709118.
  2. M. Lerner. (1980). The Belief In A Just World: A Fundamental Delusion (Critical Issues In Social Justice). ISBN: 9780306404955.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close