Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali İhsan İnan
Ali İhsan İnan
1,271 UP
Üye
0

İnsanlar neden gerçeğe değil de gerçek olmasını istedikleri şeylere inanırlar?

Çoğu insan doğru bildiğini veya doğru olmasını istediği bilgilere inanır. Örneğin komplo teorileri, peki bunun sebebi nedir? Geçmişte insan bireyine veya popülasyona ne gibi avantajlar sağlamıştır?
1,704 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Şöyle düşünelim.

Kendimizi olduğumuzdan daha zeki, daha güzel, daha yetenekli, daha zengin, daha mutlu vs vs kabul etmeye eğilimliyizdir. Hatta mantığımızı manipüle ederek kendimize kabullendirecek kadar güçlüyüz bu konuda. Psikolojik bir savunma mekanizması gibi düşünülebilir. Kendimizi önemsemiş olmak, bizi yaşamda tutmaya değer bir pozitif tutum oluşturur. Bu yüzden sosyal onam almak gibi kompleks ihtiyaçlar oluşturmuş durumdayız. Kendimize karşı rasyonel kalmak bizim için mental olarak en zor denge durumu. Kişi önce kendini önemser. İşte bu yüzden olduğumuzu zannettiğimiz kişi ve aslında olduğumuz kişi farklılaşması söz konusudur. Olmak istediğimiz ve dışarıdan olduğumuz zannedilen kişileri görmezden gelirsek, zihnimizde kendimize ait oluşmuş imajın, rasyonel karşılığından farklı oluşu, hayata bakış açımızı ortaya koyan bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Aslında olana değil, olmasını istediğimize inanmaya çalışıyoruz, önce kendimizde.

Diğer yandan birinci derece yakınlarımıza karşı da rasyonel kalamayız. Bize göre ebeveynimiz olduklarından daha iyi, daha masum, daha değerli-önemli vs vs dirler. Onların hatalarını kusurlarını eksikliklerini görmezden geliriz. Bu yakınları koruma, onların ihtiyaçlarını giderme, sahip çıkma gibi konularda ekstra neden sağlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Ve dahi kendi bakış açımıza, varoluş yorumumuza, sevdiğimiz şeylere de rasyonel değiliz. Kendi bakış açımızın en doğru olduğunu düşünerek bununla yetinmeyip savunmaya dahi geçebiliriz. (Kendi düşüncemizin, varoluşun ne kadarından aldığımız bilgiyle inşa edildiğini düşünmeden) Aynı nedenler, sevdiğimiz alanlarda başarımızı da artırır. Sevdiğimiz bilim dalında sıradan insanlardan daha ileri gitmemizi sağlar enzimin reaksiyonun süresini kısaltması gibi. Keşifleri, buluşları hızlandırır öğrenme anlama kavrama üzerinden haz mekanizması ile.

İşte insanın psikolojik olarak yanlı, taraflı, kutuplaşmaya meyilli yapısı nedeniyle GERÇEĞİ OLDUĞU GİBİ DEĞİL, OLMASINI İSTEDİĞİ HALİ ile kabul etmeyi tercih eder. Yorumlar. Anlam yükler. Fizik evrene ait bilgisinin yetersizliğini görmeden, ona anlam yükleyebilecek haddi bulabilmesi için taraflı olması bir gerekliliktir. (Ancak savunabilmek için hiçbir gereklilik söz konusu değildir.) Kişi taraflaştığında, kutuplaştığında (belli bir seviyeye kadar) daha iyi anlama kavrama çabasına girebilir. Ancak bu kısa sürmelidir. DENGE, hem kendi bakış açısına, hem de kendisi dışındaki bakış açılarına karşı rasyonel kalabilme becerisindedir. Bunu başaramayan hiçbir bilinç, yetişkin olamamıştır. Daha çok ergen zihinler - kültürler olarak, içeriğinden haberleri olmayan düşünce yapılarının savunucuları olarak onları afişe ederek yaşamayı tercih ederler, derinleşmeyi gereksiz bulurlar. Bizim kültür yapımızda olduğu gibi.

289 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Mehmet Sadi BİLGİÇ. Türkiye’de Kimlikler Arası Kutuplaşmanın Sosyal Mesafe Üzerinden Ölçümü Ve Toplumsal Güvenliğe Etkisi. (17 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close